Učenicima s Balkana pružena prilika da besplatno pohađaju sedam srednjih škola u Turskoj

- Advertisement -

Učenici iz šest balkanskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti da pohađaju srednje škole u Turskoj, javila je agencija Anadolija.

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turkske, kao i Direkcija za dijasporu i srodne zajednice (YTB) potpisali su protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj.

“Ovaj program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Učenici iz ovih zemalja će moći u šest turskih gradova da upišu sedam srednjih škola. To su Međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konyi, Orduu i dvije škole u Istanbulu“, rekao je za Anadoliju savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruk Berat Akcesme.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška nesreća u Buća Potoku: Povrijeđeni žena i maloljetno dijete
Za svakog ponešto

Akcesme je pojasnio da se radi o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikesir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul – Bahcelievler), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Bešiktas), tehnologije industrijske automatizacije (Konya) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turkiye mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih zemalja. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni posle 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

PRIJAVA

“Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili sa najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Takođe, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine“, kazao je Akcesme.

PROČITAJTE JOŠ:  Potukle se učenice banjalučke Tehnološke škole, intervenisala Hitna pomoć

Rok za prijavu učenika je do 20. jula. Nakon preliminarne evaluacije, prijavljeni će pristupiti prijemnom ispitu u pisanoj i usmenoj formi. Pisani test održaće se 27. jula i sadržavaće ukupno 50 pitanja iz oblasti opšteg znanja, opšte kulture, logičkog rasuđivanja, matematike i prirodnih nauka. Usmeni razgovor sa učenicima održaće se 28. i 29. jula.

Rezultati ispita će biti objavljeni 1. augusta, a nova školska godina u Turskoj počinje 12. septembra, za kada je planiran i odlazak balkanskih učenika koji budu primljeni u škole.

Zainteresirani učenici treba da se registruju na internet stranici tbbs.turkiyeburslari.gov.tr, a potom će dobiti potrebne dodatne informacije, prenosi ba.n1info.com.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...