Life news

Ukrajina prekida dotok ruskog gasa prema Evropi

0
Ukrajina prekida dotok ruskog gasa prema Evropi, Life.ba

Ukrajina je saopćila po prvi put otkako je rat izbio da će prekinuti dotok prirodnog gasa preko svojih prelaznih tački, za koje tvrdi da isporučuju skoro trećinu tog energenta iz Rusije prema Evropi kroz Ukrajinu.

Kijev optužuje Moskvu za taj potez, navodeći da će preusmjeriti protok gasa preko drugih tačka.

Čak i nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru, ona ostaje velika tranzitna ruta za ruski gas prema Evropi.

Ruski vojnici ipak su preusmjerili gas koji prolazi kroz Ukrajinu kako bi ga poslali proruskim separatistima u istočnoj regiji Donbas, izjavio je čelnik operatera ukrajinske gasne mreže GTSOU novinskoj agenciji Reuters, ne pružajući dokaze za te navode.

GTSOU je saopćio da će prekinuti isporuke preko tranzitne rute Sohranivka od danas.

To je uslijedilo nakon što je aktivirana takozvana klazula force majeure, koja se pokreće kada su poslovne aktivnosti pogođene vanjskim faktorima koji su van kontrole firme.

LIFE:  Hoće li doći do rasta kamatnih stopa u BiH u velikoj mjeri ovisi o odlukama ECB-a

Ruski državni energetski div Gazprom saopćio je da je primio notifikaciju od Ukrajine da će zaustaviti tranzit gasa prema Evropi preko interkonektora Sohranivka od sedam sati ujutru po lokalnom vremenu.

Gazprom, koji ima monopol na izvoz ruskog gasa, saopćio je, ipak, da je “tehnološki nemoguće” preusmjeriti sve količine gasa na tačku Sudža koja se nalazi zapadnije, kao što je GTSOU saopćio.

Gazprom je objavio da ispunjava sve obaveze prema kupcima gasa u Evropi


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like