Life news

Ukrajina se nada da će borce iz Azovstala razmijeniti za ruske ratne zarobljenike

0
Ukrajina se nada da će borce iz Azovstala razmijeniti za ruske ratne zarobljenike, Life.ba

Ukrajinski borci evakuisani iz čeličane u Mariupolju odvedeni su u bivšu kaznenu koloniju na teritoriju pod ruskom kontrolom, a visoki vojni dužnosnici Ukrajine se nadaju da bi mogli biti razmijenjeni za ruske ratne zarobljenike. Međutim, ruski zvaničnik je rekao da ih treba izvesti pred “lice pravde”.

Ruski parlament planirao je u srijedu donijeti rezoluciju kako bi spriječio razmjenu boraca Azovske jedinice, koji su mjesecima bili unutar čeličane Azovstal dok je Mariupolj bio pod opsadom, javljaju ruske novinske agencije.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, rekla je da su pregovori za oslobađanje boraca u toku, kao i planovi za spašavanje boraca koji su još uvijek unutar velike čeličane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su “najutjecajniji međunarodni posrednici uključeni” u planove. Dužnosnici nisu rekli koliko boraca je ostalo unutra, piše Associated Press.

LIFE:  Stockholm preimenovao park u blizini ruske ambasade u Mjesto slobodne Ukrajine

Postrojbe u čeličani uz obalu bile su posljednji džep otpora u Mariupolju, koji je već neko vrijeme zapravo u ruskim rukama.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like