Life news

Ulicama Odese širi se gusti, opori dim nakon sinoćnjih eksplozija koje su odjekivale gradom

0
Ulicama Odese širi se gusti, opori dim nakon sinoćnjih eksplozija koje su odjekivale gradom, Life.ba

Tri eksplozije odjeknule su u ukrajinskom lučkom gradu Odesa sinoć nešto prije 22:30. Do ponoći, ulice su bile ispunjene oporim dimom, javlja reporter BBC-ja.

Gradske vlasti su potvrdile da je tokom jučerašnjeg dana Odesa bila napadnuta sa sedam projektila iz aviona. Rekli su da je jedna osoba poginula a petoro je hitno prevezeno u bolnicu.

Novinari BBC-ja bili su svjedoci više vatrogasnih ekipa koje su pokušavale ugasiti požar na dva mjesta u gradu, a jednom je prisustvovala i hitna pomoć.

Na snimku koje je ukrajinska vojska objavila na internetu, mogli su se vidjeti vatrogasci kako krče put kroz ruševine nekadašnjeg trgovačkog centra i skladišta. Gusti, crni dim ispunio je centar grada ove historijski bitne luke na Crnom moru.

Ali, srećom zbog policijskog sata, ulice su bile prazne kada su projektili pali u 22:30 sinoć.

LIFE:  Inspirisana istinitom životnom pričom: Grupa ZAR objavila spot i pjesmu "Idi svojim putem"

Napadi su se dogodili kasno u ponedjeljak, istog dana kada je u gradu boravio i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji je rekao da je vidio silose pune žita, pšenice i kukuruza u Odesi koji su spremni za izvoz ali je on blokiran.

Prijetnja globalnoj sigurnosti u pristupu hrani je nešto što je predsjednik Zelenski istakao u svom noćnom obraćanju.

Rekao je da su bez ukrajinskog izvoza desetine zemalja… “već na ivici nestašice hrane” i da bi situacija mogla “postati, iskreno, zastrašujuća”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like