Life news

Uspon grupe planinara na Cetinu, prenjsku princezu

0
Uspon grupe planinara na Cetinu, prenjsku princezu, Life.ba

Na putu iz Sarajeva prema južnim krajevima Bosne i Hercegovine, neizbježno je primijetiti kamenu planinsku gromadu koja se nadvila nad Jablanicom. To je Cetina, jedan od vrhova Prenja, 1.992 metra nadmorske visine. Reklo bi se, nemoguće je ispeti se na vrh. Međutim, postoji lijepa i ne tako teška planinska staza koja vodi kroz najljepše predjele grebena Cetine, a uspon prednjom stranom ipak treba ostaviti alpinistima.

Planinarski vodič Haris Bašić bio je u grupi planinara, članova raznih planinarskih društava, na toj turi proteklog vikenda a uspon su započeli od tzv. čatrnje do koje treba doći terenskim vozilom iz Glogošnice.

– Staza vodi kroz lijepu bukovu šumu, u ovo doba bezbrojnih nijansi žute i crvene boje. Za oko sat ili desetak minuta duže dolazi se na Međuprenje. Tu su dvije planinske kuće, svjedoci prošlih i novih vremena – navodi Bašić.

LIFE:  Pristigla pomoć - u zračni prostor BiH ušao hrvatski kanader

Od tih planinskih kuća staza vodi sve visočije, gdje su vidici svakim korakom ljepši.

– Tako se pred nama pruža pogled na skoro cijeli Prenj. Strana kojom se penje na Cetinu je travnata, a staza kojom koračamo i polako savladavamo visinu lijepa, nježna, bez prepreka. Cetina iz prikrajka gleda na skoro sve vrhove Prenja i ima najljepši pogled. Jesenji dan i jesenje sunce nam je dalo da oči odmaramo na ljepotama Prenja – ističe Bašić.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like