Video: U dvorištu izgradio impresivan BMX park

- Advertisement -

Kostarikanski biciklista spada u vrh svjetske BMX scene, a pošto je zaljubljen u prirodne ljepote svoje zemlje, odlučio je da je ne napušta u potrazi za boljim uslovima za trening. Umjesto toga, u dvorištu je napravio BMX park na kojem bi mu pozavidjeli mnogi trening centri.

Kada se Kenneth Tencio počinjao baviti vožnjom BMX-a, bilo je jako malo terena na kojima je mogao vježbati, ali Kostarikanca to nije spriječilo da izgradi uspješnu karijeru.

Vlasnik je brojnih medalja sa međunarodnih takmičenja, uključujući srebro sa Svjetskog prvenstva u urbanom biciklizmu 2018, održanom u Chengduu (Kina). Trenutno se priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021.

Dok se većina BMX vozača specijalizira za jednu disciplinu, Tencio je uvijek bio poznat po svojoj svestranosti, te redovno trenira u BMX parkovima, na zemlji i na ulici.

Tencio, koji živi u gradu Jaco u svojoj rodnoj zemlji, pobrinuo se da ne mora putovati daleko da bi trenirao, zahvaljujući rampama, skakaonicama i drugim „rekvizitima“ koje je postavio u svom dvorištu.

PROČITAJTE JOŠ:  Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Nakon što se doselio u Jaco, trebalo mu je mjesto na kojem će trenirati, i uskoro je postao redovan posjetilac doma argentinskog skateboardera koji je u dvorištu imao betonirano udubljenje ovalnog oblika, tzv. „bowl“ (zdjela), posebno namijenjeno treningu skateboardera i BMX vozača.

„To je luda priča, ali kada sam se doselio u Jaco, njegova kuća je bilo jedno od rijetkih mjesta gdje se moglo voziti. Išao sam tamo svake sedmice. Onda sam čuo da prodaje kuću i kupio sam je, i tako sada imam ‘bowl’ u dvorištu. Živim svoj san“, otkrio je.

Otkako je kupio kuću, dodao je još opreme, sagradio vlastitu rampu i ubacio niz rekvizita za uvježbavanje tranzicija. Napravio je i malu kućnu teretanu, uz pomoć kostarikanskog olimpijskog tima.

PROČITAJTE JOŠ:  Popravlja se željeznička pruga u Mostaru, saobraćaj bi trebao biti uspostavljen do ponoći

No, nije mu bilo dovoljno što je transformisao kuću, već je počeo graditi i vlastiti skate park. U roku od pet godina, pretvorio je komad neplodne zemlje nedaleko od svog doma u san svakog BMX-era.

„Živim svega par kilometara od skate parka, koji je postao pravi teren za trening. Tu su brojni sadržaji za vožnju skateboarda i BMX-a, u raznim veličinama i oblicima. Jama sa pjenom se može pomjerati, a takođe ima krov i prekrivač u slučaju kiše“, dodaje.

Tencio se nada da park može privući BMX-ere iz cijele zemlje, pa je čak opremio i sobu sa nekoliko kreveta: „To je samo mjesto gdje se može prespavati, tako da ne morate istog dana ići, i možete nastaviti trenirati“, kaže olimpijac iz Kostarike.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...