[video] U Neumu zadovoljni predsezonom, velika potražnja za sezonskim radnicima

- Advertisement -

Neumski hotelijeri u predsezoni već bilježe pozitivne pokazatelje, a u naredna dva mjeseca očekuju goste iz zapadne Europe, no i dalje im nedostaje sezonskih radnika.

– Od nadolazeće turističke sezone očekujemo jako dobre rezultate jer u predsezoni imamo pozitivne pokazatelje, posebno sada u obliku konferencijskog turizma, a kroz četvrti i peti mjesec očekujemo goste sa zapadnog tržišta Europe – rekao je Feni predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan.

Pritom je istaknuo kako zasad ne bilježe otkazivanja rezervacija. Naprotiv, kako kaže, gosti sa zapadnih tržišta bilježe redovnu brojku rezervacija.

– Što se tiče gostiju iz istočne Europe, posebno Poljske, imamo malo stagnaciju, ali vjerujem da će ubrzo doći i oni jer su svoje serijale najavili i prije početka krize u Ukrajini – ustvrdio je Butigan.

On se dotaknuo i pitanja sezonskih radnika.

– Što se tiče sezonske radne snage, potreban je velik broj, od samih hotelijera i ugostiteljskih objekata. Potražnja za kvalitetnom radnom snagom je velika, još uvijek se uspijemo ‘zakrpati’, ali iz godine u godinu je sve teže – ustvrdio je Butigan, naglasivši kako Neum ‘sezoncima’ nudi dosta dobre uvjete, smještaj, prehranu…

PROČITAJTE JOŠ:  Počinje suđenje Bosancu za ubistvo bivše trudne djevojke: Može li se dokazati zločin bez tijela?

Također, smatra kako se Neum može mjeriti s ponudom koju nude mjesta u susjednoj Republici Hrvatskoj, posebno na gastronomskom planu.

– Poredeći se s Dubrovnikom (…) oni imaju par Michelinovih restorana koje mi nemamo, ali za ostatkom Hrvatske sigurno ne zaostajemo. Mislim da smo cjenovno pristupačniji, kvalitetom isti, ako ne i bolji – naglasio je predsjednik neumske Udruge hotelijera.

Osim turističke ponude, misli kako Neum može ponuditi i dobar ugođaj u svom zaleđu.

– Brza cesta Stolac-Neum će pridonijeti razvoju ruralnog turizma i mi još moramo na tome poraditi. Očekujemo i bogati program drugog Neumskog kulturnog ljeta gdje će se u svakom tjednu moći naći neka manifestacija koja će biti atraktivna posjetiteljima – naglašava Butigan.

Kako kaže, turistička slika gostiju je šarolika, ali najviše prevladavaju domaći turisti.

– U samom srcu sezone najviše bilježimo domaće goste i one iz Srbije. Što se tiče hotelskog smještaja velik broj čine stranci, posebno u predsezoni, u kojoj dominiraju Austrijanci i sezoni, gdje dominiraju Francuzi, Slovenci i Poljaci – ističe predsjednik neumske Udruge hotelijera.

PROČITAJTE JOŠ:  5. aprila kreće isplata penzija za mart

Također, on smatra kako je broj smještajnih kapaciteta za sada zadovoljavajući.

– Hoteli i apartmani su popunjeni do posljednjeg mjesta, mislimo da je to optimalan broj što gradska infrastruktura može podnijeti. Dok ne dođe do povećanja i proširenja mjesta za kupanja, novih plaža, javnih garaža, mislimo da je ovo za sada dovoljno – dodaje.

Osvrnuo se i na pandemija koronavirusa, za koju kaže da je promijenila pristup svih u turističkom sektoru.

– Pandemija koronavirusa je dosta utjecala na turizam, najviše zbog toga što smo počivali na grupnom turizmu i organiziranim dolascima autobusima, a čega u zadnje dvije godine skoro nikako nije bilo. Većina gostiju dolazi osobnim automobilima kao individualci i tome se trebamo okrenuti – navodi Butigan.

Napominje kako protekle dvije turističke sezone nisu imali predsezonu radi pandemije covida-19, dok je ove godine već druga priča.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...