Vlada FBiH dopunila Odluku o gotovinskim isplatama stare devizne štednje

- Advertisement -

lada FBiH je dopunila Odluku o gotovinskim isplatama verificiranih tražbi po osnovi računa stare devizne štednje u Federaciji BiH za 2020. godinu.

Naime, sukladno važećoj uredbi iz ove oblasti, u 2020. godini je otvoren novi termin za podnošenje zahtjeva za verifikaciju računa stare devizne štednje od 1.10.2020. do 30.11.2020. godine, te je i Odlukom kojom se utvrđuju postupci i dinamika gotovinskih isplata u fiskalnoj 2020. godini bilo nužno obuhvatiti i zahtjeve za verifikaciju podnesene u ovom razdoblju.

Inače, Zakonom o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH je propisano da se, nakon verifikacije, isplaćuje maksimalan gotovinski iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos potraživanja do 1.000 KM.

IZMJENE I DOPUNE TRI UREDBE

Na osnovu zaključaka sa 245. sjednice, Federalni zavod za programiranje razvoja danas je predložio, a Vlada FBiH, usvojila izmjene jedne i dopune dvije uredbe donesene na osnovu Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH.

Izmjenom Uredbe o trogodišnjem i godišnjem planiranju rada, monitoringu i izvještavanju u FBiH izmijenjene su prelazne i završne odredbe i  propisano da se trogodišnji plan rada federalnog organa uprave za period 2020.-2022. i 2021.-2023. godina za nivo FBiH, Godišnji program rada Vlade Federacije i godišnji plan rada federalnog organa uprave za 2020. i 2021. godinu i Izvještaj o radu Vlade FBiH i godišnji izvještaj o radu federalnog organa uprave za 2020. i 2021. godinu izrađuju u skladu sa odredbama Uredbe o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija.

Kantonalni, odnosno općinski/gradski organ uprave godišnji plan rada za 2020. i 2021. godinu i godišnji izvještaj o radu i o razvoju za 2020. i 2021. godinu izrađuju u skladu s važećim propisima i postojećim metodologijama.

Smjernice za trogodišnje planiranje rada u FBiH za nivo kantona i jedinice lokalne samouprave izrađuju se u 2021. godini za planski ciklus 2022.-2024. godina, a godišnji plan rada za sve nivoe vlasti u FBiH izrađuju se u 2021. godini za planski ciklus 2022. – 2024. Također je kao rok za početak primjene ove uredbe određen 1.1.2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Zašto policija u Sarajevu čuva pjevačicu Senidah?

Isti rok je preciziran i dopunama uredbi o evaluaciji strateških dokumenata i o izradi strateških dokumenata u FBiH.

IZJAŠNJENJE O INICIJATIVI

Federalna vlada, nakon razmatranja, nije prihvatila inicijativu za donošenje Zakona o dopuni Zakona o proračunima u FBiH koju je podnijela zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Elma Đogić, a kojom je predloženo rješenje po kojem, u slučaju kada je gradskom ili općinskom vijeću istekao mandat u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine ili nije konstituisan novi saziv ovih vijeća, proračun donose gradonačelnik ili načelnik općine.

Prema mišljenju Vlade, ovakva inicijativa je nepotrebna jer je člankom 7. stavkom (1) Zakona o proračunima u FBiH propisano da proračune donosi Parlament FBiH, zakonodavno tijelo kantona, odnosno gradska i općinska vijeća za proračunsku godinu koja odgovara kalendarskoj godini, prije početka godine na koju se odnosi. Sukladno rokovima iz proračunskog kalendara i definiranim aktivnostima na pripremi i izradi proračuna, ostavljeno je dovoljno vremena da općinska/gradska vijeća (bez obzira na istek mandata) donesu proračun do kraja tekuće fiskalne godine.

SAGLASNOST NA SPORAZUM O KORIŠTENJU POSLOVNIH PROSTORA

Federalna vlada je dala suglasnost za zaključivanje Aneksa 2 na Sporazum o načinu i uvjetima korištenja nepokretne imovine od 26.3.2012. godine između Vlade FBiH, koju zastupa Federalno ministarstvo financija, i ASA Banke d.d. Sarajevo, te za njegovo potpisivanje ovlastila federalnu ministricu financija.

Ujedno, Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena je da pripremi prijedlog Odluke da prostorije na 16. spratu objekta “B” zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, ukupne površine budu dodijeljene na privremeno tromjesečno korištenje bez naknade Izvozno-kreditnoj agenciji BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici: I danas vrištim u snu

Vlada je Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA) saglasnost za izdavanje u zakup dijela poslovnih prostora u Drvaru i Glamoču.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH danas je zadužena da, u skladu s Računovodstvenim politikama za federalne budžetske korisnike i trezor, preknjiži vrijednost ulaganja u adaptaciju i opremanje objekta bivšeg JP Geodetskog zavoda, Bulevar Meše Selimovića 95 u Sarajevu. Preknjiženje se vrši s pozicije stalnih sredstava na poziciju sumnjivih i spornih potraživanja u iznosu od 3.226.391,91 KM, što odgovara iznosu tužbenog zahtjeva.

INFORMACIJE IZ OBLASTI ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Vlada Federacije BiH je danas usvojila dvije informacije Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Riječ je o informacijama o izvršavanju, odnosno neizvršavanju ustavnih nadležnosti Federacije BiH u oblasti šumarstva i potrebi izmjene kantonalnih propisa za ovu oblast, te o realizaciji Odluke o odobravanju sredstava iz Budžeta FBiH za sufinansiranje Projekta “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda u Federaciji BiH” (WATSAN FBiH) u 2017. godini.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je donijela odluke o raspisivanju javnog konkrusa i o utvrđivanju kriterija, te je utvrdila tekst javnog oglasa za izbor i nominovanje članova Nadzornog odbora BH-Gasa d.o.o. Sarajevo.

Skupštini Feroelektra d.d. Sarajevo date su prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva, uime državnog kapitala, a zbog isteka perioda na koji su imenovani, kao i za imenovanje na ove dužnosti, na period od četiri godine, Adisa Džabije i Ismara Beše.

Za predstavnice Gender Centra Federacije BiH u Radnoj grupi za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH imenovane su Belma Ramić i Azra Džipa.

Vlada je Edinu Sijerčić opunomoćila da je zastupa u radu i odlučivanju na Skupštini Agrokomerca d.d. Velika Kladuša, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...