Vlada KS donijela nove mjere za zdravstveni sektor

- Advertisement -

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je na konferenciji za medije rekao da se Vlada KS trenutno bori da zdravstveni sistem ostane “na nogama”, kako bi zaštitili građane.

Kapaciteti su popunjeni, a i ljudstva fali, jer su mnogi u izolaciji ili su pozitivni na koronavirus.

– Ako želimo opstati kao društvo, moramo spasiti naš zdravstveni sistem, naše zdravstvene radnike, kako bi oni mogli zaštititi nas – istakao je Forto.

Stoga je Vlada KS danas na hitnoj sjednici donijela nove mjere u borbi protiv zaraze koronavirusom koje se uglavnom odnose na zdravstveni sektor, pa je, između ostalog, naloženo  JU Dom zdravlja da sa evidencije službe za zapošljavanje angažira minimalno 15 doktora medicine, 15 medicinskih tehničara i 20 higijeničara, kako bi bar djelimično nadomjestiti izgubljene kapacitete u covid ambulantama.

Nalaže se Općoj bolnici „Dr Abdulah Nakaš“ da sa biroa angažira 40 medicinskih tehničara i  tri inženjera medicinske radiologije

– Otvaramo novi ‘drive in“ punkt za testiranje, jer postojeći već radi u dvije smjene i on dnevno testira do 150 ljudi, ali očekujemo  da će potrebe za ovu vrstu testiranja rasti. Lokacija će biti naknadno određena, a moguće je u dijelu grada prem Novom gradu – rekao je premijer.

PROČITAJTE JOŠ:  Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Vlada KS je također naložila Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) da izvrši nabavku 20.000 brzih covid testova kojima bi se značajno pojačalo testiranje, prije svega zdravstvenog kadra.

Naloženo je ZZO-u da osigura finansijska sredstva za nastavak nesmetanog PCR testiranja, jer, kako je rekao, imamo pojačane potrebe za testiranjem.

Također je dat nalog zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za pacijente koji se liječe u kućnim uslovima u smislu dostavljanja boca za kiseoničku  potporu.

Vlada KS je naložila ZZO-u da pokrene postupak nabavki kod ovlašćenih dobavljača boca sa kisikom za kućnu upotrebu.

– Zbog trenutne epidemiološke situacije postoji mogućnost da veći broj pacijenata neće moći biti zbrinut, te se mora izvršiti angažiranje bolničkih kapaciteta u privatnim zdravstvenim ustanovama koje zato ispunjavaju uslove – rekao je on i dodao da ukoliko te ustanove nemaju, onda će formirati nove kapacitete u postojećim objektima ili u dvoranama.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavljeno suđenje doktorima: Srce malene Džene Gadžun nije radilo više od 30 minuta

Zaduženo je Ministarstvo zdravstva da od Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, zatraži informaciju o raspoloživim smeštajnim kapacitetima u Kantonu Sarajevo.

Vlada KS je danas imenovala i Covid koordinatora  a to će biti osoba koja će komunicirati između svih zdravstvenih ustanova KS i operativno djelovati uime ministra zdravstva, ali i uime Vlade KS u smislu rapidnog provođenja zaključaka.

Premijer je najavio i da će   zbog otežane komunikacije pacijenata, građana, sa svojim porodičnim ljekarima, narednih dana biti otvoren call centar.

– Svi koji zovu će dobiti odgovor na svoj poziv, bilo da će im se javiti njihov doktor, medicinski radnik ili call agent koji će onda proslijediti njihov upit i podatke, a neko će im se javiti – najavio je Forto i dodao da će promovirati online način registracije zaraze ili simptoma koronavirusa.

Zaključio je da ono što će Vlada KS raditi narednih sedam dana je pojačanje kapactiteta zdravstvenog sistema KS kako bi se odgovorilo na novi talas epidemije koronavirusa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...