Life news

Von der Leyen predložila evropskm poslanicima novi krug sankcija protiv Rusije

0
Von der Leyen predložila evropskm poslanicima novi krug sankcija protiv Rusije, Life.ba

Čelnica izvršnog organa Evropske unije predložila je da blok zabrani uvoz nafte iz Rusije  zbog njenog rata u Ukrajini, i sankcionira njene najveće banke i velike emitere programa u novom krugu sankcija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je evropskim poslanicima u srijedu da bi sankcije trebale uključivati “potpunu zabranu uvoza nafte s ruskog kopna, mora i putem naftovoda, sirove i rafinirane”.

– Naš cilj je osigurati da fazno izbacujemo rusku naftu na primjeren način koji omogućuje nama i našim partnerima da osiguramo alternativne rute snabdijevanja i minimiziramo posljedice po globalna tržišta – izjavila je ona.

O prijedlozima sankcija raspravlja 27 država članica EU. Mađarska i Slovačka već su saopćile da neće primjenjivati sankcije. Dvije zemlje su ovisne o Rusiji u snabdijevanju energentima.

Ruske banke također su predložene kao meta sankcija Evropske komisije, prije svih bankarski div Sberbank. Von der Leyen je izjavila da je cilj “lišiti SWIFT-a” Sberbanku kao i dvije druge ruske banke. SWIFT je veliki globalni sistem finansijskih transfera.

LIFE:  Da li je Turska propustila priliku za popravljanje odnosa sa Zapadom?

Von der Leyen je izjavila da bi se medijima za koje se navodi da šire dezinformacije o ratu u Ukrajini trebale uvesti sankcije, posebno za tri velika ruska emitera programa u državnom vlasništvu. Ona nije konkretno navela nijednu medijsku kuću, prenosi AP.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like