Life news

Wallace: Putinove akcije u Ukrajini odražavaju tiraniju nacista u Drugom svjetskom ratu

0
Wallace: Putinove akcije u Ukrajini odražavaju tiraniju nacista u Drugom svjetskom ratu, Life.ba

Britanski ministar odbrane Ben Wallace izjavio je da ruski čelnik Vladimir Putin i njegovi generali odražavaju tiraniju nacista u Drugom svjetskom ratu i ponavljaju greške totalitarnih režima iz prošlog stoljeća dok provode nelegalnu invaziju na Ukrajinu.

Govoreći na dan kada Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, Wallace je kazao da je Putin iskoristio “slavnu istoriju” svoje zemlje  kako bi opravdao napad na suverenu državu.

– Njihova neisprovocirana, nelegalna, besmislena i samorazarajuća invazija na Ukrajinu, njihovi napadi na nevine civile u njihovim domovima, njihovi rašireni zločini, uključujući svjesne napade na žene i djecu, svi odreda iskrivljuju sjećanje na prošle žrtve i nekadašnji ruski ponosni ugled u svijetu – izjavio je Wallace u Nacionalnom vojnom muzeju u Londonu.

LIFE:  Truss: Zapad treba 'jednom i zauvijek' prekinuti uvoz ruskog gasa i nafte

Wallace je govorio dok je Putin posmatrao  vojnu opremu i ruske vojnike  kako  paradiraju moskovskim Crvenim trgom na Dan pobjede u Rusiji. Ta parada ima vrhunski politički motiv, tvrdi Wallace.

– Ono što uistinu predsjednik Putin želi je da ruski narod i svijet budu odsječeni jedni od drugih i preplašeni trenutnim odavanjem počasti militarizmu – kazao je Wallace.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like