Washington Post: Direktor CIA-e se tajno sastao s jednim od vođa talibana

- Advertisement -

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns jučer se u Kabulu tajno sastao s Abdulom Ghanijem Baradarom, jednom od vođa talibanskog pokreta u Afganistanu.

Pozivajući se na izjave neimenovanih američkih zvaničnika, list “Washington Post” javlja da je to bio prvi direktni susret na visokom nivou između administracije američkog predsjednika Joea Bidena i talibana koji su preuzeli kontrolu u Kabulu.

Ističući da se CIA nije oglasila o tom sastanku, list navodi da su Burns i Baradar najvjerovatnije razgovarali i o krajnjem roku za evakuaciju iz Afganistana koji ističe 31. augusta.

PROČITAJTE JOŠ:  Drugi dan potrage za malenom Dankom: Helikopter i dronovi na terenu

Predsjednik SAD-a Biden je ranije izjavio da evakuacija iz Afganistana predstavlja neophodni dugi put na kojem su mogući povremeni zastoji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz talibanskog pokreta su ranije poručili da nakon 31. augusta u Afganistanu ne žele vidjeti strane snage i da ne namjeravaju produžavati taj rok za evakuaciju.

Abdul Ghani Baradar je jedan od četvorice osnivača talibanskog pokreta u Afganistanu i slovi za političkog vođu tog pokreta. On je 2010. godine uhapšen u pakistanskom Karachiju, a na slobodu je pušten osam godina kasnije i to intervencijom tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je smatrao da bi Baradar mogao biti od koristi u mirovnim afganistanskim pregovorima koji su vođeni u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ:  Razbojništvo kod Zenice: Sprejem onesposobio staricu, otrgnuo joj bisernu ogrlicu i zlatne naušnice

Upravo Baradar je u ime talibana i bio potpisnik mirovnog sporazuma kojeg je taj pokret postigao sa SAD-om u Dohi. On je u martu prošle godine telefonom razgovarao s Trumpom i prvi je talibanski vođa koji je imao kontakt s američkim predsjednikom.

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo se u septembru prošle godine sastajao s Baradarom u Kataru, a Baradar je imao diplomatske posjete i u Kini, Rusiji i Iranu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...