“We love you Bajro we do!“: Čuveni igrač Partizana dobio mural u centru Brčkog

- Advertisement -

Nakon što navijači Partizana u Brčkom oslikali mural Dušku Vujoševiću, te na taj način odali priznanje  trofejnom košarkaškom treneru koji je sa timom iz Humske osvojio 22 trofeja, u centru grada na Savi osvanuo je još jedan mural, ovaj posvećen jednom čuvenom fudbaleru – defanzivcu Partizana Bajri Župiću.

Piše: Enver Bogućanin

Svojevrstan omaž legendarnom igraču Fudbalskog kluba Partizan sa polovine 80-ih godina prošlog vijeka, dokaz je da istinski navijači ovog kluba ne zaboravljaju svoje asove.

Bajro Župić je karijeru počeo u rodnom Novom Pazaru, a 1985. godine, kao najbolji defanzivac Druge savezne lige SFRJ, otišao u Partizan. Za crno-bijele je odigrao preko 250 utakmica i osvojio tri trofeja, dva prvenstva i jedan kup.

PROČITAJTE JOŠ:  Prevrnulo se vozilo, ministar i pratnja pomagali povrijeđenima

Bio je preteča modernog fudbalera, all- raunder igrač na poziciji zadnjeg veznog, zadužen da kreira igru svog tima, ali i da, markirajući najbolje igrače protivničke ekipe, obavlja zadatke iz odbrane.

Kombinacija ljudskih kvaliteta i harizme, kao i prepoznatljiv stil igre, koja se zasnivala na požrtvovanosti, timskom duhu, neumornoj trci po cijelom terenu i žestokim duelima, učinili su ovog fudbalera ljubimcem „Juga“ i legendom Partizana.

O stilu njegove igre govorilo se i pisalo mnogo, no, taj stil najbolje je opisao on sam, kada je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi njegove savršene fizičke kondicije, u svom prvom intervjuu u karijeri, za 1067. broj časopisa „Tempo“, kazao da trenira stalno, ne propušta nijednu vježbu, da može mnogo i brzo da trči, a da u rijetkim trenucima kad stane, on se upravo tad zamara.

PROČITAJTE JOŠ:  Ide optužnica protiv policajca - ubice iz Tuzle: U Amru ispalio 16 metaka

Svi ti uspjesi u igračkoj karijeri, jedinstven način na koji je igrao, kao i dostojanstven način života, bili su dovoljni da se navijači Partizana iz Brčkog odluče na oslikavanje njegovog lika na zidu, uz kratku i jasnu poruku – “Volimo te Bajro”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...