Zabavni trenuci: Opuštenija strana karijere Maxa Verstappena

- Advertisement -

Novi svjetski prvak Formule 1, Max Verstappen, uvijek je ozbiljan na stazi, no u sedam godina provedenih u timu Red Bull Racinga nikada nije oklijevao da pokaže i svoju zabavnu stranu. Nizozemac je oduvijek volio izazove u bolidu i van njega.

U spektakularnoj završnici trke za VN Abu Dhabija prošle nedjelje, 24-godišnjak je osvojio svoju prvu titulu u FIA Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Još otkad se 2014. godine pridružio juniorskom timu Red Bull Racinga, Verstappen je bio više nego raspoložen da svoje umijeće testira u nizu jedinstvenih izazova, koji nisu uvijek bili vezani za Formulu 1 ili uopšte za motosport.

U videu možete pogledati kolaž od nekoliko takvih avantura.

Prije trke za VN Austrije 2017 na stazi Red Bull Ring, Max i njegov tadašnji timski kolega Daniel Ricciardo takmičili su se u jednoj neobičnoj trci: u Aston Martin Vanquish kabrioletima za sobom su vukli kamp prikolice. Priredili su odličan šou, a Max je u vozilu s friziranim motorom uspio dostići impresivnu maksimalnu brzinu od 323 km/h.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Istanbulu: U požaru poginulo najmanje 29 ljudi

Kada je prva Verstappenova domaća trka za VN Nizozemske 2020 otkazana, to ga nije spriječilo da oduševi svoje navijače na stazi Circuit Zandvoort. Alex Albon i on vozili su Red Bull Racingove bolide RB7 i RB8 kroz transportne kontejnere u roterdamskoj luci, prije nego su se provozali kaldrmisanim ulicama Haga, da bi proputovanje Nizozemskom završili na stazi na oduševljenje prisutnih fanova.

Pred dvije vezane trke za VN Austrije i VN Štajerske 2021 na stazi Red Bull Ring, Verstappen, Sergio Perez, Pierre Gasly i Yuki Tsunoda susreli su se s nesvakidašnjim izazovom: Helmut Marko je četvoricu F1 vozača pozvao da kroz niz avantura na tlu, u vodi i u zraku detaljno upoznaju njegovu rodnu zemlju.

Verstappen i Ricciardo su su 2017. okušali u drevnoj japanskoj borilačkoj vještini s mačem. Kendo zahtijeva disciplinu, poštovanje, snagu i tehniku, te je vozačima poslužio kao odlična priprema za trku.

PROČITAJTE JOŠ:  Lažno prijavio razbojništvo na Grbavici: Priznao sve u policiji

F1 vozači obično dobro poznaju karting, no Max je 2019. godine kolegi Pierreu Gaslyju na tri kilometra dugoj stazi za brzo klizanje u Biddinghuizenu pokazao jedan drugačiji način vožnje kartinga.

Nizozemac voli borbu na stazi, ali kako bi se snašao u ringu s četvorostrukim prvakom svijeta u boksu? Srećom po Maxa, meksički bokser Jorge Arce je želio samo da mu pokaže osnove plemenite vještine.

Nikada ne bježeći od izazova, Verstappen je 2016. godine iskoristio priliku da ispiše djelić historije na čuvenom Hahnenkammu u austrijskom Kitzbühelu. Na 1600 metara nadmorske visine, Max je ispred 3500 zapanjenih gledalaca na legendarnoj stazi Streif majstorski upravljao šampionskim bolidom Red Bull Racinga, opremljenim specijalnim lancima za snijeg.

Na ovom linku možete pogledati i mnoge druge Varstappenove avanture u ekipi Red Bull Racinga.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...