Zemlje EU-a uvode dodatna ograničenja zbog širenja zaraze koronavirusom

- Advertisement -

Kako se broj slučajeva koronavirusa povećava širom Evropske unije, države usvajaju nove epidemiološke mere i povećavaju ograničenja u cilju sprečavanja daljeg širenja zaraze, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos intenzivnoj vakcinaciji, porast slučajeva zaraze je primorao nekoliko zemalja EU-a da stave na snagu nove mere protiv delta varijante virusa koji se brže širi.

Tako je u Nemačkoj došlo do porasta slučajeva zaraze delta varijantom koja čini 84 odsto svih novih slučajeva, a prema najavama ministra zdravlja Jensa Spahna može se očekivati “ozbiljan porast novozaraženih u narednim mesecima”.

U Belgiji su u maju i junu olakšane mere. Broj novih slučajeva počeo je da raste u julu, zbog čega će od 13. avgusta, vlada početi da izdaje COVID sigurne informativne karte koje pokazuju da li je osoba u potpunosti vakcinisana, da li je imala i oporavila se od bolesti ili je nedavno imala negativan test. Belgijanci će sa ovom ulaznicom moći da prisustvuju društvenim događajima.

PROČITAJTE JOŠ:  Osumnjičeni za bacanje bombe na kuću Irfana Čengića predati u Tužilaštvo KS-a

Nove mere uvela je Grčka, koja je zbog turističke sezone koja je u toku, pojačala restrikcije, u sklopu kojih je na Mikonosu uveden policijski čas.

Uprkos sličnom nedavnom povećanju broja slučajeva COVID-19 u Velikoj Britaniji, poslednje ograničenje virusa primenjeno u okviru četvorostepenog plana ukinuto je 19. jula.

Premijer Boris Johnson ukinuo je pravilo o socijalnoj udaljenosti od jednog metra i zahtev za nošenje maski. Ipak, nošenje maski se i dalje preporučuje, posebno u prepunim mestima poput javnog prevoza.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u Splitu: Dvije tinejdžerice na ulici brutalno maltretirale treću

Sa porastom broja infekcija zbog delta varijante virusa, francuska vlada je odlučila da vakcinaciju učini obaveznom za radnike u bolnicama i staračkim domovima i da proširi trenutnu prijavu zdravstvenih dozvola, što je dovelo do protesta u nekoliko gradova.

Italijanski nacionalni institut za zdravlje saopštio je da se delta varijanta i dalje širi u zemlji, a pogađa i mlađe ljude.

Mnogobrojne proslave nakon pobede u šampionatu Evrope 2020. godine 11. jula takođe su doprinele povećanju broja slučajeva. Vlada, predvođena premijerom Mariom Draghijem, sprovodiće dokument zelene tranzicije u zemlji, čiji je cilj utvrđivanje vakcinacije, posebno u društvenim aktivnostima, od 6. avgusta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...