Znate li koje je voće najbolje jesti nakon intenzivnog vježbanja?

- Advertisement -

Kad pomislite na svoje omiljeno voće, što vam padne na pamet? Banane i jabuke najčešće su voće na koje ljudi odmah pomisle, ali gdje ‘stoje’ kiviji? Nedavna istraživanja sugeriraju da ovo voće može imati mnoštvo zdravstvenih blagodati, od kojih je jedna ključna za oporavak od (intenzivnog) vježbanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients početkom ove godine, elitni trkači koji su jeli dva kivija dnevno mjesec dana smanjili su oksidacijsku štetu od intenzivnog fizičkog treninga.

-Sportaši koji rutinski treniraju velikim intenzitetom obično uzimaju veliku količinu kisika kad vježbaju, objašnjava Matthew Kadey u članku Runner’s World.

Iako je kisik neophodan za mišićno stezanje, preveliko udisanje također može povećati broj slobodnih radikala u vašem tijelu. Zauzvrat se javlja oksidativni stres, koji se opisuje kao neravnoteža između slobodnih radikala i antioksidansa u tijelu.

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Doboja

Što je oksidativni stres?

S vremenom oksidativni stres može oštetiti DNA, kao i esencijalno masno tkivo i proteine u vašem tijelu. Kao rezultat toga, može se pojaviti nekoliko zdravstvenih problema, uključujući hipertenziju, dijabetes, aterosklerozu, pa čak i Alzheimerovu bolest. Osim intenzivnog treninga, oksidativni stres može biti uzrokovan unošenjem pesticida na voće i povrće, onečišćenim tvarima u zraku, pa čak i konzumiranjem prehrane bogate šećerom, masnoćama i alkoholom.

Budući da toliko potencijalnih čimbenika pridonosi povećanju slobodnih radikala, ključno je jesti hranu bogatu antioksidantima kako bi se uspostavila ravnoteža. A mi smo ovdje da vam kažemo da je kivi pravi odabir za one koji vole trenirati.

Za istraživanje su istraživači u Japanu regrutirali 30 muških trkača na srednje i duge staze srednjoškolskog uzrasta koji su redovito bili izloženi oksidacijskom stresu izazvanim treningom. Polovici sudionika naloženo je da dva mjeseca jedu dva kivija dnevno bez ikakvih drugih promjena u prehrani, a druga polovica uopće nije konzumirala kivi. Na kraju studije, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli voće dva puta dnevno smanjili štetne učinke treninga izazvanih oksidativnim stresom na svoja tijela povećavajući razinu antioksidansa.

PROČITAJTE JOŠ:  Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja - Hrasno

Prethodno istraživanje pokazalo je da kivi sadrži antioksidativna svojstva koja se mogu boriti protiv oksidativnog oštećenja DNA. Jedno istraživanje čak sugerira da antioksidans i vitamin C prisutni u kiviju mogu pomoći u liječenju astme.

Nadamo se barem da vas ovo istraživanje potiče da diverzificirate voće koje jedete svaki tjedan. Čak i ako niste sportaš, kivi vam i dalje može pomoći u sprječavanju oksidacijskog stresa uzrokovanog drugim čimbenicima okoliša i prehrane.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...