Zoran Filipović, bivši as Crvene zvezde i Benfike: Ako Srbija prva da gol Portugalu, sve je moguće

- Advertisement -

Fudbalska reprezentacija Srbije 14. novembra u Lisabonu igra odlučujuću utakmicu za plasman na Svetsko prvenstvo “Katar 2022” protiv domaćeg Portugala. Legendarni centarfor Zoran Filipović, koji je svojim golovima ostavio dubok trag kako u jugoslovenskom tako i u portugalskom fudbalu, kaže da puleni Dragana Stojkovića imaju sve neophodne argumente da u Lisabonu igraju na pobedu.

“Srbija može do iznenađenja, ali protiv tako kvalitetnog protivnika potrebna vam je i doza sreće. To je tako u fudbalu. Igramo protiv bivšeg prvaka Evrope i jedne od najkvalitetnijih reprezentacija na svetu. Jasno je da nas očekuje veoma teška i komplikovana utakmica. Ronaldo se vraća u golgetersku formu i to je detalj koji nam svakako ne ide na ruku. Mislim da Dragan Stojković Piksi ima taj način rada koji može da opusti igrače, da se u meč uđe bez opterećenja. Stvorio je odličnu atmosferu u reprezentaciji, sada je važnije nego ikada da taj timski duh dođe do izražaja. Dopada mi se hemija koja vlada u našoj ekipi i veliki sam optimista uoči poslednjeg kola kvalifikacija”, ističe Filipović za Anadolu Agency (AA).

Fenomen Kristijana Ronalda verovatno će se jednog dana izučavati kao posebna tema na najprestižnijim svetskim univerzitetima.

“To je taj karakter rođenog pobednika. Vratio se u Mančester junajted i odmah preuzeo ulogu lidera. Podatak da sa 37 godina vodi glavnu reč na terenu i rešava utakmice u poslednjim sekundama, dovoljno govori o njegovim kvalitetima. Zaradio je mnogo novca u karijeri, a i dalje ima istu glad za golovima i pobedama kao u tinejdžerskim danima dok je branio boje Sportinga. Neverovatno. To ga čini specifičnom i neuobičajenom figurom u modernom fudbalu. U Juventusu je prošle sezone imao periode krize, ali je sada ponovo eksplodirao i trese mreže kao od šale”, kaže Filipović i upozorava da opasnost po gol Srbije neće stizati isključivo od strane Ronalda:

PROČITAJTE JOŠ:  Zašto policija u Sarajevu čuva pjevačicu Senidah?

“Ronaldo jeste glavni igrač koji jednim potezom može da reši utakmicu i sve se vrti oko njega, ali Portugalci imaju još nekoliko pojedinaca vrhunske klase koji nastupaju za najbolje evropske klubove. Za razliku od nekih drugih reprezentacija, sjajno funkcionišu kao kolektiv i to ih čini toliko posebnim. Nisu jaki samo u napadačkom redu, već i pozadi gde imaju odličnog golmana i uigranu zadnju liniju. Njima je takođe bitno da izbegnu baraž u martu sledeće godine i ne sumnjam da će napraviti vatrenu atmosferu na stadionu Benfike. Možda bi taj pritisak mogao da ima i neželjene efekte po njihov perfomans. Jako je važno da Srbija uđe hrabro u utakmicu, da im napravimo ršum nekom kontrom i polukontrom, da ih izbacimo iz ravnoteže. Portugalci su senzibilni, nisu kao Nemci ili Englezi. Ako ih poremetiš, svašta može da bude. Još ako prvi damo gol…”

Zoranu Filipoviću možete da postavite bilo koje pitanje, osim jednog – ko mu se više dopada, Aleksandar Mitrović ili Dušan Vlahović.

“To me ne pitajte. Reč je o dva različita tipa napadača. Vlahović je mlad igrač, mnogo trči, ide u dubinu, traži prostor, nezgodan je jer se fenomenalno služi levom nogom. Jak je u fizičkom kontaktu, lako dobija duele. Sve u svemu, zdrav momak i fenomenalan špic. Sa druge strane, Mitar je ‘namazan’, zna da isprovocira faul. Takođe trči puno, radi za ekipu. Njemu kada daš loptu u noge, znaš da ta lopta nikad nije izgubljena. Ili izbori prekršaj ili nastavi akciju. To je taj kontinuitet napada koji protivnika stavlja u nezgodan položaj. Mitar je pravi pivot modernih karakteristika. Nije egoista i to mu je svakako najvažnija odlika. Radi se o igraču koji se odlično uklapa u svaku taktiku i zato i igra tako dobro u reprezentaciji”, navodi iskusni 68-godišnji trener, koji je u maju ove godine napustio klupu reprezentacije Libije.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Proslavljeni golgeter trenutno nema trenerski angažman i svaki slobodan trenutak koristi da putuje po svetu i uživa u vrhunskim fudbalskim predstavama.

“Bio sam prethodnih dana u Engleskoj i pratio nekoliko sjajnih utakmica. Gledao sam Mitrovićev Fulam u Čempionšipu, zatim Čelzi protiv Malmea u Ligi šampiona i derbi Premijer lige u kome je Mančester junajted deklasirao Totenhem na gostujućem terenu. Utisci su fenomenalni, fudbal koji se igra na ostrvu je nešto sasvim drugo u odnosu na ovo što gledamo u regionu. Rekao bih jedna vrsta automatizma u kome se tačno zna ko šta radi. Lopta prosto klizi po terenu, ona je ta koja trči za igračem, a ne igrač za njom. Igra se brzo i agresivno, svi igrači na terenu igraju u oba pravca, napadači su prvi koji vrše presing na protivničke štopere. Sve to utiče da ritam utakmice bude na izuzetno visokom nivou. Dodajte tome pune stadione i publiku koja ima kulturu navijanja i jasno vam je zašto engleski fudbal pripada jednoj drugoj dimenziji”, zaključio je Filipović u razgovoru za AA.

U igračkoj karijeri Filipović je nastupao za Crvenu zvezdu, Benfiku, Klub Briž i Boavistu. Kao trener radio je u mnogim klubovima, a izdvajaju se Boavista, Zvezda i Vitoria Guimaraes. Bio je selektor reprezentacija Srbije, Crne Gore i Libije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ismail Zulfić bh. rekordom do četvrtog mjesta na EP

Ismail Zulfić, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...