Zoran Mamić želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH

- Advertisement -

Bivši trener Dinama Zoran Mamić, osuđen za izvlačenje novca iz tog kluba, u ponedjeljak je priopćio da kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora želi odslužiti u BiH.

Iz Bosne i Hercegovine, gdje se nalazi zajedno s bratom Zdravkom koji je kao prvookrivljeni dobio 6,5 godina zatvora zbog izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zoran Mamić je priopćio da je molbu za izvršenje kazne u BiH putem odvjetnika poslao zagrebačkom Županijskom sudu.

Tvrdi i da je o svemu obavijestio Ministarstvo pravde BiH čiji je državljanin.

“Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura”, navodi u priopćenju.

Ističe da je njegov “zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BIH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje” i “jasno prave distinkciju” između njegova “trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu”.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Brčkom: Pronađeno tijelo žene u stanu, otrovala se alkoholom

Navodi da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin.

“Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je Državno sudbeno vijeće u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje”, navodi Mamić.

Podsjeća i da je Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu čije rješavanje očekuje u “pravno razumnom roku”.

“Moji odvjetnici su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspendiranja sudaca koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca moguće i ubrzati odluku navedenog suda”, ističe Mamić.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj poginule dvije osobe

Zaključuje da ubuduće neće istupati u javnosti, kao ni njegovi odvjetnici u Hrvatskoj i BiH.

Želju da kaznu služi u BiH ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama, a Zoran Mamić se redovno pojavljivao na ročištima, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Janji ispisani sramotni nacionalistički grafiti

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustaša Gradaščević objavio je na...

Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

U tuzlanskom naselju Solina došlo je do teške saobraćajne...

Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Pet osnovnih škola na području Ilidže zaprimilo je email...

Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Ispred Srednje mašinske-tehničke škole danas je došlo do incidenta...