Žrtva seksualnog zlostavljanja: Crkva treba da preuzme odgovornost

- Advertisement -

Žrtva seksualnog zlostavljanja od strane francuskog svećenika Laurence Poujade kazala je da je taj napad imao velike negativne odjeke na njen život i da je od nje traženo da šuti i prekine odnose sa porodicom.

Javnost u Francuskoj nedavno je potrešena viješću da je od 1950. godine u crkvama seksualno zlostavljano 216.000 djece. Kada se tome dodaju zlostavljanja koja su uposlenici škola i ustanova koje djeluju pod okriljem Katoličke crkve, broj žrtava premašuje 330.000, javlja Anadolu Agency (AA).

U izvještaju Nezavisne komisije za istragu o seksualnom zlostavljanju u crkvama (CIASE) se navodi da je u proteklih sedam decenija u crkvama zlostavljano 15.000 odraslih osoba, a da broj žrtava premašuje 35.000 kada se u obzir uzmu i zlostavljanja u ustanovama koje djeluju pod okriljem crkve.

Predsjednica udruženja “Sentinelle“ Laurence Poujade jedna je od žrtava koje su iskusile seksualno zlostavljanje prije 25 godina i to od strane francuskog svećenika sa kojim je službeno putovala u Gvineju.

Ona je u razgovoru s novinarom AA istakla da su brojke navedene u izvještaju CIASE-a zabrinjavajuće i šokantne.

“To je izazvalo šok kao cunami. Brojke su zasigurno i veće jer su mnoge žrtve umrle, a mnogi nisu ni progovorili o tome. Izuzetno je važno da se saznaju te brojke. Ovo je historijski čas jer se u izvještaju naglašava odgovornost crkve“, kazala je 55-godišnja Poujade.

Ističući kako je neizvjesno da li će crkva prihvatiti svoju odgovornost u tome, Poujade je kazala da razmjere tog zlostavljanja ukazuju na to da je primjenjivan sistem kojim žrtve nisu slušane.

“Iako nisam imala nikakvu duhovnu vezu ili kontakt s njim, bila sam žrtva seksualnog zlostavljanja tog svećenika. Naljutio se i bacio me na pod, a onda me je zlostavljao i pokušao silovati. Tukao me je kako nikom od nadređenih ne bih govorila o tome. Dogodilo se to prije 25 godina kada sam bila 30-godišnjakinja“, kazala je Poujade.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon presude za zločine u Višegradu: Zločinac Spasojević nije pronađen na adresi

– Rekli su joj da prekinem odnose sa porodicom i šutim i tome –

Ona je dalje rekla da je crkvena zajednica od nje tražio da prekine sve kontakte sa porodicom i da nikome ne govori o onom što se dogodilo.

“Međutim, moja porodica je odmah shvatila da se nešto dogodilo jer sam na tijelu imala tragove premlaćivanja i modrice. Nisam imala slobodu da im govorim o tome“, kazala je Poujade.

Ona je dalje u razgovoru kazala da ju je to šokantno iskustvo primoralo da promišlja o tome da li želi stupiti u brak i formirati vlastitu porodicu te je dodala da u tim trenucima nije imala nikog sa kim bi o tome mogla pričati.

“O tom napadu sam progovorila tek nakon šest godina. Suočila sam se sa psihološkim posljedicama napada. Progresivno mi se pogoršalo i fizičko zdravstveno stanje. Važno je da se u izvještaju navodi da je neophodno zaliječiti rane žrtvama. Crkva treba priznati svoju odgovornost i isplatiti materijalnu odštetu“, kazala je Poujade.

Kako bi pokrenula borbu protiv seksualnog zlostavljanja u crkvama, njena porodica je osnovala udruženje “Vjerski život i religija“, a ona je već deset godina na čelu udruženja “Sentinelle“ koje se također bavi tom tematikom.

– Ispovijest pred članovima Komisije –

Ističući kako su zlostavljane žene bile velike žrtve i da su neke od njih izvršile i samoubistvo, Poujade je kazala da njeno udruženje pomaže tim ženama, a kako je i ona lično u dva navrata članovima istražne komisije svjedočila o onom što je iskusila.

PROČITAJTE JOŠ:  Tuga: U 31. godini preminula Zehra Kajević Sitnić, fitness instruktorica iz Sarajeva

Ona je dodala da je žrtvama teško govoriti o gorkim iskustvima i da imaju poteškoće pri prijavljivanju tog iskustva nadležnim istražnim organima.

Pokrenuvši kampanju prikupljanja potpisa u okviru peticije da crkva preuzme odgovornost, Poujade je kazala u tom kontekstu i društvo mora uložiti svoj dio napora.

Prisjetivši se kako je poslije tog zlostavljanja imala problema pri pronalasku posla, Poujade je kazala da joj nije bilo lako da se vrati u normalne društvene odnose.

– Tajnost ispovijesti grijeha kao prepreka otkrivanju zlostavljanja u crkvama –

Poujade je također kazala da je veliki broj zlostavljanih i među omladinom i odraslim i da je to posebno zabrinjavajuće.

Predsjednik Biskupske konferencije Francuske Eric de Moulins-Neaufort je 6. oktobra kazao da je tajna ispovijesti grijeha iznad francuskih zakona, a Poujade je kazala da se tako sprečava otkrivanje slučajeva zlostavljanja unutar crkve.

Ona smatra da se ti principi moraju revidirati s obzirom da neka svjedočenja prevazilaze okvire ispovijesti grijeha.

I članica CIASE-a Laetitia Atlani-Deault je izjavila da je potrebno omogućiti da se nadležnim sudskim organima prijave slučajevi seksualnog zlostavljanja koja su počinili svećenici, a o kojima žrtve i svjedoci svjedoče u okviru ispovijesti.

Shodno francuskom Krivičnom zakonu, svaka osoba je dužna prijaviti policiji ako zna da je neka maloljetna osoba bila seksualno zlostavljanja. Za nepoštivanja te zakonske odredbe predviđene su zatvorske kazne u trajanju do tri godine, kao i novčane u iznosu do 45.000 eura. Ukoliko je zlostavljano dijete mlađe od 15 godina, predviđene kazne su pet godina zatvora i 75.000 eura.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...