Novo u ponudi Lactalisa BH: bezlaktozno mlijeko Dukat lagano jutro

- Advertisement -

Mlijeko je jedna od omiljenijih namirnica naših trpeza. Potvrđuju to brojna istraživanja, a među njima i najnoviji podaci agencije Valicon, prema kojima ga u BiH čak 84 % populacije u dobi od 15 do 65 godina redovno konzumira.

Čak i oni koji su intolerantni na laktozu, sada mogu uživati, bez bojazni da će zbog toga osjećati tegobe poput nadutosti, grčeva ili bolova u stomaku. A takvih je prema procjenama 25 % građana naše zemlje.

Naime, novitet u ponudi kompanije Lactalis BH je „Dukat lagano jutro“, mlijeko bez laktoze, sa 1,5% mliječne masti, u kojem je mliječni šećer – laktoza, već razgrađena na jednostavnije šećere, glukozu i galaktozu te je zbog toga lako probavljivo, a sadrži jednaku količinu visokovrijednih hranjivih tvari, poput kalcija, vitamina D i bjelančevina kao i obično mlijeko.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: Pronađeni ostaci dvogodišnjeg dječaka nestalog 2023.

„Kako bismo osigurali da svi koji vole mlijeko mogu uživati i priskrbiti benefite mlijeka, proširili smo ponudu sa bezlaktoznim mlijekom, namijenjenim upravo osobama intolerantnim na laktozu. Prema tome, svi koji su prepozali znakove intolerancije, mogu sada biti bezbrižni“, poručio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora Lactalisa BH.

Šta je intolerancija na laktozu?

Intolerancija na laktozu je nemogućnost probavljanja prirodnog mliječnog šećera – laktoze, do koje dolazi uslijed nedostatka enizma laktaze, zaduženog za njegovu razgradnju. Osobe koje pate od intolerancije, nakon konzumacije standradnih mliječnih proizvoda mogu osjećati tegobe poput nadutosti, grčeva ili bolova u stomaku.

PROČITAJTE JOŠ:  Obilježena 21. godišnjica od prve kolektivne dženaze žrtvama genocida u Srebrenici

Također, mlijeko kao značajan izvor kalcija, za kojim dnevne potrebe kod djece iznose od 600 do 900 mg, a kod odraslih od 800 do 1000 mg, pomaže pravilan rast i razvoj u djetinjstvu i tokom adolescencije, a u zreloj dobi smanjuje rizik od preloma kostiju i osteoporoze.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...