Life

4 izvrsne rekreacije koje će vam popraviti raspoloženje

0
Ilustracija

Znamo da vježbanje pozitivno utječe na naše fizičko zdravlje i pomaže nam da živimo duže.

Osim toga, sve veći broj studija pokazuje da fizička aktivnost ima bezbroj prednosti za naš um i učinkovito je oružje protiv stresa.

Vježbati možemo na mnogo načina, a ovo su četiri rekreacije koje znanstveno dokazano poboljšavaju raspoloženje.

  1. Planinarenje

Odlazak u prirodu, pješačenje, planinarenje… sve su to aktivnosti koje jačaju naše mentalno zdravlje. Brzo hodanje oko 35 minuta dnevno pet puta sedmično, prema studiji Univerziteta Harvard, poboljšava simptome blage do umjerene depresije. Kako biste povećali učinak i popravili raspoloženje, pješačite šumom ili parkovima, okruženi drvećem i zelenilom. Zašto? Istraživanja su pokazala da čak i gledanje fotografija zelenih površina pozitivno utječe na naš um. Možete onda zamisliti koje su tek dobrobiti boravka u prirodi u kombinaciji s laganim vježbanjem.

  1. Ples

Osim što poboljšava kardiovaskularno zdravlje, ravnotežu i snagu, ples je jako zabavan i dobar način poboljšanja našeg psihičkog zdravlja. Na opuštajući način, uz ljuljanje i njihanje u ritmu muzike, na tečaju plesa ili navečer u baru s društvom, zapravo ćete vježbati, a nećete ni biti svjesni toga.

  1. Dizanje utega
LIFE:  Kina najavila gradnju novih 215 aerodroma

Vježbanje s utezima pokazalo se jako učinkovito u jačanju mentalnog zdravlja. Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Psychology otkrilo je da dizanje utega smanjuje simptome depresije. Pri tome volumen treninga nije važan. Dobrobiti za mentalno zdravlje u osnovi su iste, bez obzira na broj ponavljalja ili odlazaka u teretanu dva ili više puta sedmično.

  1. Joga

Ovo nije iznenađenje. Joga je vrsta rekreacije koja povoljno utječe na naše tijelo, ali i um. Prakticiranje joge smanjuje mnoge fizičke i psihičke boljke, a sjajna je i za jačanje raspoloženja i reduciranje stresa. Za vježbanje kod kuće neće vam trebati puno ulaganja, dovoljna vam je obična prostirka i lagana, pamučna odjeća.

Facebook komentari


5.9

Sve veći broj studija pokazuje da fizička aktivnost ima bezbroj prednosti za naš um i učinkovito je oružje protiv stresa

U borbi protiv nesanice – napici za laku noć i dobar san

Previous article

Musa: Krunić bi mogao biti spreman za baraž

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life