Agius: Presuda Ratku Mladiću u maju iduće godine

- Advertisement -

U obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius kazao je da se izricanje presuda Ratku Mladiću, te Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću očekuje u maju 2021. godine.

Agius je kazao kako je 2020. godina stavila Mehanizam na iskušenje više nego ijedna druga, te da je bilo od iznimne važnosti da se nastavi rad ove institucije uprkos izazovima pandemije koronavirusa.

– Da nije bilo COVID-19 Mehanizam bi završio postojeća suđenja ove godine, kako sam predviđao prošlog decembra – rekao je Agius, prenosi BIRN BiH – Detektor.ba.

On je naveo da su žalbe na prvostepenu presudu Ratku Mladiću iznesene u augustu ove godine, te da bi se predmet trebao okončati u maju 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Ranije je Mehanizam najavio da će do kraja 2020. godine izreći presudu Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Nakon što je u nekoliko navrata odgođeno iznošenje žalbi zbog izmjena u Žalbenom vijeću, Mladićevog zdravstvenog stanja i pandemije koronavirusa, ročište na kojem su iznesene žalbe je održano u augustu ove godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana poslije.

Agius je u obraćanju Vijeću sigurnosti u junu ove godine kazao da se presuda Mladiću očekuje devet mjeseci nakon iznošenja žalbi, a presuda u predmetu protiv Stanišića i Simatovića do aprila 2021. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

PROČITAJTE JOŠ:  Goran Ivanišević nije više trener Novaku Đokoviću

Vijeću sigurnosti UN-a se obratio se i glavni tužilac MMKS-a Serge Brammertz, predstavivši izvještaj Tužilštva.

„Posljednih devet mjeseci su bili test za nas, ali smo positgli rezultate u i izvan sudnice zahvaljujući posvećenosti našeg osoblja“, rekao je on.

Brammertz je, između ostalog, istakao važnost traganja za nestalim osobama na području bivše Jugoslavije, te naveo da su uz pomoć ovog Tužilaštva u BiH pronađene četiri grobnice tokom izvještajnog perioda.

Neki od predstvanika zemlja članica Vijeća sigurnosti izrazili su zabrinutost zbog negiranja genocida, te veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...