Proveo nedužan 37 godina u zatvoru, a potom oduševio Ameriku

- Advertisement -

Izašao je na scenu u dobi od 58 godina, otpjevao pjesmu Elton Johna ‘Don’t Let the Sun Go Down on Me’ i jednostavno oduševio i publiku i sudije u popularnom showu AGT (America’s Got Talent).

https://www.youtube.com/watch?v=ShgOH1u78XA

I ništa tu ne bi bilo posebno zanimljivo da nije riječ o čovjeku koji je na scenu došao nakon što je odslužio zatvorsku kaznu od 37 godina!

Priča Archieja Williamsa je nevjerojatna, a mogla bi poslužiti kao scenarij za dobar film. Naime, Archie je nedužan proveo u zatvoru 36 godina…

Toliko je trebalo vremena proći da tehnologija napreduje i dokaže da je Archie proveo životu u zatvoru zbog tuđeg zločina. Nakon što je svoju priču ispričao javno na pozornici AGT-a malo ko je u dvorani ostao hladan, a bilo je vidno da su sudije šokirane situacijom i teško su suzdržali suze.

  1. godine, u dobi od 22 godine, Williams je osuđen za teško silovanje i pokušaj ubojstva. Dobio je doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta. Međutim, nikada nije želio priznati zločin, ni tokom suđenja, a kasnije ni tokom boravka u jednom od najstrožih zatvora u SAD-u. Stalno je ponavljao da je nevin.
PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održana vježba povodom Dana policije, učestvovale specijalne jedinice

Zločin je počinjen u decembru 1982. u Louisiani, a ubrzo nakon toga, Williams je uhićen i procesuiran, unatoč činjenici da se fizički dokazi, otisci prstiju pronađeni na žrtvi i u prostoriji nisu podudarali s njegovim, te unatoč svjedocima koji su svjedočili da je u noći napada bio u svom domu.

-Biti siromašan crnac u to vrijeme nije bila dobra situacija. Nisam imao dovoljno novca da se borim s državom Louisianom, kazao je Williams.

Nakon što je 12 godina proveo u zatvoru, Williams je čuo za ‘Projekt nevinost’ koji se bavi upravo rješavanjem starih dvojbenih slučajeva.

Zatražio je da se ispita i njegov slučaj. Ta organizacija je godinama istraživala njegov slučaj i na kraju – dijelom zahvaljujući novoj tehnologiji podudaranja otisaka prstiju – otisci prstiju pronađeni na mjestu zločina odgovarali su serijskom silovatelju, a Williamsova osuda je poništena.

Williams je konačno pušten na slobodu nakon više od 36 godina u martu 2019. godine.

-Bio sam u zatvoru 37 godina, ali nije me slomilo. Ne znam da se to može objasniti. Moja vjera u Boga je bila velika. Jednostavno sam vjerovao da će me Bog provesti kroz najveću oluju, kazao je Williams za Entertainment Tonight.

-Kada su mi nakon toliko godina rekli da sam slobodan, da su dokazali da nisam kriv, bilo je zaista teško povjerovati u to. Toliko puta su odbili moje žalbe… I danas se nisam privikao da je to sve iza mene, dodao je Williams.

PROČITAJTE JOŠ:  Promijenjeni nazivi ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske

Zbog njegove teške životne priče publika u AGT-u ga je prihvatila fenomenalno, a mnogi prognoziraju da bi mogao daleko dogurati u ovogodišnjem takmičenju.

-Ovo je prilika koja se dobije jednom u životu. Oduvijek sam želio biti na ovoj pozornici. Godinama sam gledao AGT u zatvoru i hvala Bogu da sam sada ovdje. Nakon ovoga u budućnosti želim pomagati ljudima koji se nalaze u istom položaju u kakvom sam ja bio, poručio je Williams.

-Moj slučaj je primjer da nikada ne treba odustajati. Bio sam zatvoren nedužan, ali nisam dopustio da moj um budu zatvoren. Zato sam i izdržao toliko. Kada sam bio suočen s teškim periodima u zatvoru, počeo sam pjevati. Nisam dopustio da me ta situacija slomi. Borite se za svoju slobodu!, zaključio je novi miljenik Amerike.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...