Američka vojska testira ‘pametne naočale’ za pse koji tragaju za eksplozivom

- Advertisement -

Američka vojska razvija posebne AR naočale za proširenu stvarnost namijenjene vojnim psima, koje su dizajnirane tako da im omogućuju dobivanje naredbi s velike udaljenosti. Tehnologiju je realizirao istraživački odjel Army Research Officea u suradnji s tvrtkom Command Sight, koja će izraditi naočale.

Vojni psi obučeni su za traganje za eksplozivom, no u tome su im poslu potrebne instrukcije vodiča, a uz pomoć ovih naočala moći će dobivati instrukcije sa sigurne udaljenosti za ljude. Naočale bi trebale olakšati upravljanje psima te istodobno čuvati živote vojnike, piše BBC.

U dosadašnjoj praksi vojnici obično usmjeravaju pse ručnim signalima ili laserom, no u oba slučaja instruktor mora biti u blizini.

PROČITAJTE JOŠ:  Priveden policajac iz Bora zbog odavanja informacija o nestanku djevojčice Danke Ilić

No to neće biti potrebno ako ovaj prototip, koji koristi umjetnu inteligenciju uđe u širu primjenu, rekli su vojni izvori.

Vodiči pasa daju upute za kretanja vojnim psima uz pomoć pokazivača smjera koji se projicira na staklu naočala, a vodič istodobno ima pregled svega što vidi pas na zaslonu svojeg tableta.

Nošenje naočala za pse nije novost. Oni su obučeni da ih nose kao zaštitu od loših vremenskih uvjeta i kapljica, no sustav s virtualnom stvarnošću za njih je nov.

PROČITAJTE JOŠ:  Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Osnivač Command Sighta, Dr AJ Peper kazao je da je projekt još u “početnoj fazi istraživanja”, no da dosadašnji rezultati “obećavaju”.

Testirao ih je na jednom od najpametnijih pasa u američkoj vojsci, svom rotvajleru Matteru, koji se na naočale vrlo brzo priviknuo.

Stručnjaci tvrtke kažu da psi stvari gledaju drugačije nego mi, pa će se za vrijeme razvoja naočala baviti i proučavanjem percepcije i kognitivnih sposobnosti pasa koji su dosad izvršavali isključivo glasovne komande, a sada će se morati prilagoditi vizualnim komandama u naočalama, prenosi Hina.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...