LifeLife news

Australijska prašuma Daintree vraćena tradicionalnim vlasnicima

0
Australijska prašuma Daintree vraćena tradicionalnim vlasnicima, Life.ba

Prašuma Daintree koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a jedan je od četiri nacionalna parka koja će biti vraćena tradicionalnim vlasnicima, lokalnoj domorodačkoj grupi Kuku Yalanji, u sporazumu koji je u srijedu potpisan s australskom državnom vladom.

Više od 160.000 hektara zemljišta u sjevernoj državi Queensland, koje se proteže od Daintree, sjeverno od Port Douglasa, južno od Cooktowna, zajednički će se upravljati prije nego što se u potpunosti preda autohtonom naroda Kuku Yalanji, piše AP.

Sporazum su potpisali ministri u vladi i predstavnici naroda Kuku Yalanji na svečanosti u Bloomfieldu, sjeverno od autohtone zajednice Wujal Wujal.

Daintree je jedna od najstarijih prašuma na svijetu, za koju je procijenjeno da je stara više od 130 miliona godina, i u blizini je Velikog koraljnog grebena.

LIFE:  Tri djevojke iz Beograda otkrile sve tajne i detalje organizacije prostitucije: "Najveća konkurencija mi je sestra"

Nacionalnim parkovima Daintree, Ngalba-bulal, Kalkajaka i Hope Islands sada će zajednički upravljati tradicionalni vlasnici i državna vlada Queenslanda, a bit će napravljen i novi prirodni rezervat.

– Kultura Kuku Yalanjij naroda jedna je od najstarijih svjetskih živih kultura i ovim ugovorom priznaje se njihovo pravo na posjedovanje i upravljanje svojom zemljom, na zaštitu svoje kulture i dijeljenje s posjetiteljima – rekla je ministrica okoliša Meaghan Scanlon.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like