Austrija ukida putna ograničenja sa susjednim zemljama, izuzev Italije

- Advertisement -

Austrija  će za sve susjedne zemlje, izuzev Italije, ukinuti na granicama ograničenja povezana s pandemijom koronavirusa, počevši od četvrtka, saopćio je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Austrija se graniči s osam zemalja i dogovorila se sa Švicarskom, Njemačkom i Lihtenštajnom da ponovo otvore svoje zajedničke granice od 15. juna. Austrija je sada ubrzala taj potez sa svoje strane i ukinula je granične kontrole za ostale susjede.

– Mi ćemo ukinuti sve granične i zdravstvene kontrole povezane s koronavirusom sa sedam susjednih zemlja – Njemačkom, Lihtenštajnom, Švicarskom, Slovačkom, Slovenijom, Češkom Republikom i Mađarskom. Mi se, stoga, vraćamo situaciji prije izbijanja koronavirusa s tim zemljama – izjavio je Schallenberg na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

PROČITAJTE JOŠ:  Četiri škole na Ilidži dobile dojavu o postavljenim bombama

Njegova objava uslijedila je kratko nakon što je Njemačka saopćila da će od 15. juna ukinuti zabranu putovanja iz država članica EU sve dok u tim zemljama nema restriktivnih mjera velikog obima, sugerirajući na većoj slobodi kretanja uoči ljetnih odmora.

– U Italiji, nažalost, pandemijske cifre još ne dopuštaju takav korak – izjavio je Schallenberg, dodajući kako je austrijski cilj ukinuti kontrole na granici s Italijom što je skorije moguće.

Većinski njemačka govorna regija Alto Adige u sjevernoj Italiji predložila je regionalni pristup i mogućnost putovanja u Austriju iz određenih dijelova Italije, dodajući da će austrijska vlada razmotriti taj prijedlog.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...