Turska: Kretanje autohtonih pastirskih pasa Kangala pratit će pomoću čipova

- Advertisement -

Poznati turski pastirski psi Kangali, čija reputacija prevazilazi Anadoliju i koji se često koriste za čuvanje stada od divljih životinja širom svijeta, posebno u Africi, Americi i Australiji, uskoro će biti praćeni pomoću čipova, javlja Anadolu Agency (AA).

Poznati turski pastirski psi Kangali, čija reputacija prevazilazi Anadoliju i koji se često koriste za čuvanje stada od divljih životinja širom svijeta, posebno u Africi, Americi i Australiji, uskoro će biti praćeni pomoću čipov ( Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı – Anadolu Agency )

Ministarstvo industrije i tehnologije Turske pokrenulo je zanimljiv projekat u okviru kojeg će u gradu Sivasu 2021. godine biti otvoren Centar za uzgoj, obuku i zaštitu kangalskih pasa, a planirano je da u ovom centru svake godine dobiju oko 400 čistokrvnih štenadi Kangala.

Ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank je na društvenim mrežama izjavio da će zahvaljujući ovom projektu pomoću čipova zaštititi ovu poznatu pasminu, dodajući da će za cijeli projekat biti izdvojeno oko sedam miliona lira.

Najvažnija funkcija centra bit će uzgoj čistokrvnih kangalskih pasa i zaštita njihovih gena, a psi koji izađu iz tog centra bit će potom praćeni pomoću čipova.

– Studije o genetskoj raznolikosti pasa –

Čip koji će biti postavljen ispod njihove kože sadržavat će informacije poput datuma rođenja psa, imena majke i oca, te bolesti koje su prebolili. Ukoliko bi se životinje izgubile, njihovo kretanje će se moći pratiti pomoću čipa.

U centru će se provoditi studije o genetskoj raznolikosti pasa i pružit će se mogućnost dugoročnog praćenja pasa istraživačima koji žele provoditi istraživanje o ovom autohtonom turskom pastirskom psu.

PROČITAJTE JOŠ:  Veliki uspjeh gimnazijalaca iz Sarajeva: Osvojili dvije bronzane medalje na međunarodnom informatičkom takmičenju

Centar će posjedovati svu potrebnu opremu i prostorije za obuku i pružanje veterinarskih usluga. U centru će se također održavati i međunarodne izložbe pasa.

Planirano je da u okviru centra budu izgrađeni i objekti u kojima bi posjetioci mogli prenoćiti, ručati i obaviti kupovinu, što bi dalo doprinos i lokalnoj ekonomiji. Također je planirano da centar bude finansijski održiv prodajom štenadi i drugim izvorima prihoda.

– U prvoj etapi u centar stiže 80 pasa –

U prvoj etapi u centar će biti smješteno 80 kangalskih pasa, od kojih 20 mužjaka i 60 ženki. Štenad će se moći kupiti putem internet stranice nakon što napune dva mjeseca. Planirano je da kasnije u centru bude smješteno ukupno 400 pasa.

Guverner Sivasa Salih Ayhan prilikom obilaska lokaliteta na kojem se gradi centar kazao je da se radi o vrlo važnom projektu kojim će se moći pratiti kretanje ovih pasa gdje god se nalazili u svijetu, čime će se zaštititi ova pasmina.

Generalni sekretar Razvojne agencije Centralna Anadolija (ORAN) Ahmet Emin Kilci istakao je da su kanglaski psi poznati kao najbolja pasmina za čuvanje stada.

PROČITAJTE JOŠ:  Nudio novac i prevoz maloljetnicima: Policija ga prekršajno kaznila

“Zahvaljujući ovom centru, podržat ćemo proces uzgoja ovih pasa. Kangalski psi uzgajani ovdje bit će sigurno od velike pomoći farmerima kojima će čuvati stada ovaca”, rekao je Kilci.

– Centar će biti od velike koristi –

Profesor Univerziteta Cumhuriyet dr. Yusuf Ziya Ograk, koji oko 30 godina kao veterinar provodi istraživanja o kangalskim psima, kazao je da će ovaj centar biti od velike koristi za uzgoj pasa.

“Prema našim istraživanjima, kod svakog okota čak 80 posto štenadi može umrijeti. Jedan od najvećih problema je njihova smrt zbog nedostatka vakcinacije. Zahvaljujući ovom projektu provest će se studije o cijepljenju svih pasa”, dodao je Ograk.

Pas kangal, koji je ime dobio prema istoimenom gradu turske provincije Sivas, stoljećima je pomagao pastirima na području Anadolije u čuvanju stada. Kangali se ističu svojom inteligencijom ali i intuitivnom i velikom lojalnošću vlasniku, kao i prijateljskim ponašanjem prema djeci i ženama.

Kangalski psi su upravo zbog svoje hrabrosti dobili nadimak “Anadolski lav”, a poznati su i kao brza i vrlo okretna pasmina, a od osmanskog doba uzgajani su na sistemski način. Poznati su i po tome što se brzo prilagođavaju teškim klimatskim i radnim uvjetima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...