Banjaluka uvela vanredne mjere zbog korona virusa

- Advertisement -

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Banjaluci danas su uvedene vanredne mjere kojima se pokušava spriječiti širenje korona virusa , a kojim se rad trgovinskih i ugostiteljskih objekata ograničava na period do 18 časova, dok će dragstori i prodavnice hljeba raditi do 22 časa, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlučio je to Štab za vanredne situacije radi smanjenja mogućih društvenih kontakata.

“Nema noćnog radnog vremena. Prekida se rad dječijih igraonica, svadbenih salona, fitnes klubova i noćnih klubova. Tržni centri i stočna nova pijava neće raditi za vikend”, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Mjere u predškolskim ustanovama uvode se u dva stepena od sutra se ne preporučuje da djeca idu u vrtiće.

“Centar za predškolsko vaspitanje sutra do kraja dana trena da izvrši pregled stanja i utvrdi da li i koliki broj ne bi mogao od ponedjeljka da se riješi kod kuća, odnosno ako od ponedjeljka ukinemo rad u predškolskim ustanovama javnim i privatnim, da li postoji određen broj roditelja koji će se naći u problemu zato što ova mjera vuče za sobom čitav niz posljedica po razne druge službe”, kazao je Radojičić i dodao da će u naredna tri dana odlučiti da li će zatvoriti vrtiće od ponedjeljka ili organizovati rad vrtića u minimalnom broju objekata sa određenim brojem vaspitača.

PROČITAJTE JOŠ:  Vozio prebrzo pa Mercedesom sletio u more

Preporuka za redovne preglede ljekara je da se minimiziraju kako zdravstveni radnici bili na usluzi oboljelim ili potencijalnim oboljelim u ovoj situaciji. Civilnoj zaštiti je naloženo da određena materijalna i tehnička sredstva stavi na raspolaganje Domu zdravlja u skladu sa razvojem situacije.

Osim toga biće pojačane mjere higijene javnog prevoza i javnih mjesta, a humanitarne organizacije modifikovaće svoj rad, javne kuhinje moći će dijeliti hranu sa šaltera. Pratiće se i stanje tržišta životnih namirnica.

“Došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije imamo četiri nova registrovana lica pozitivna na korona virus”, izjavio je Radojičić.

Dodao je da su svi virus najvjerovatnije dobili tokom boravka u nekim od susjednih zemalja, kao i da se radi dva para koji nisu povezani, tako da sada postoje tri međusobno nepovezana mikro žarišta.

PROČITAJTE JOŠ:  Nezapamćena krađa u Hrvatskoj: Lopovi ukrali fudbalski gol

Rekao je da je pojava novih slučajeva očekivana, a pozvao je građane da budu disciplinovani u poštivanju vanrednih mjera.

“Svako od nas treba da posmatra ne samo svoje zdravstveno stanje, nego stanje i onih oko sebe”, kazao je Radojičić i dodao da je procjena je da je ovo nešto što će trajati, tako da je realno očekivati povećanje broja oboljelih.

“Kroz ovu krizu moramo proći složno i disciplinovanje, nema razloga za paniku, panika je uvijek loš saveznik”, kazao je on.

Nevena Todorović, direktor banjalučkog Doma zdravlja rekla je da se ispituju svi kontakte četiri nove osobe kojima je utvrđeno prisustvo korona virusa.

Pod nadzorom je 211 lica u Domu zdravlja, a u posljednja 24 sara u Dom zdravlja se javilo 17 osoba sa simptomima sličnim gripi i 310 sa simptomima akutne respiratorne infekcije. I ona je istakla da nema razloga za strah i paniku.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...