Beč će dobiti prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

- Advertisement -

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju širom svijeta. Naučnici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka.

Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja stoljeća u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana što ovaj okrug čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama.

PROČITAJTE JOŠ:  Prijeteći nožem, iz trgovine oteo novac i nestao bez traga

Kako bi pokušali djelovati protiv urbanih toplinskih otoka u okrugu i olakšati život tamošnjim stanovnicima Grad Beč započinje pilot-projekt u ulici Zieglergasse koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje zdenaca za pitku vodu trebali bi povećati kvalitetu života stanovnika te ulice.

– Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Nemamo vremena čekati, moramo djelovati. Negativne posljedice porasta temperature osobito su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina –  kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein prilikom predstavljanja projekta.

PROČITAJTE JOŠ:  Sutra u Sarajevu neće biti vode više od 15 sati

Također je naglasila štetnost klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i izrazila nadu kako će ovaj pilot-projekt zaživjeti i u drugim bečkim okruzima.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura, 70 posto troškova pokrit će Grad Beč, a ostalih 30 posto finansirat će okrug Neubau iz vlastitog budžeta.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...