Beč – Lisice u centru grada, u parkovima, vrtovima

- Advertisement -

Divlje životinje poput lisice sve su češće viđene u urbanim sredinama. U Beču se ova pojava već pet godina istražuje i za to vrijeme je registrovano više od 1.100 viđenja lisica u gradu.

Stanovnici svih bečkih okruga prijavljivali su susrete s lisicama u svako doba dana. Pod sloganom ”Građanska nauka” zainteresovani i naučnici zajedno sarađuju na ovom istraživanju.

Proteklih pet godina tim naučnika Univerziteta za obrađivanje tla i Veterinarsko-medicinskog Univerziteta u Beču se brinuo o lisicama. Do sada je znanje o pojavljivanju lisica, njihovoj raspodjeli i načinu kako koriste svoju okolinu marginalno, pošto mnogo životnog prostora koje ove životinje preferiraju spada u privatni posjed stanovništva te stoga nije mogao biti istražen. Uključivanje stanovništva u istraživanje sada je nadomjestilo taj nedostatak. Zahvaljujući novoj bazi podataka naučnici su  prvi put mogli provesti sveobuhvatnu analizu za zemlje njemačkog govornog područja.

PROČITAJTE JOŠ:  Federacija BiH bogatija za 296 policajaca

Otkrili su da je mogućnost pojavljivanja lisica veća u vrtovima, slabo izgrađenim područjima, parkovima ili na trgovima nego u poljoprivrednim, industrijskim područjima i šumama.

Šanse da u Beču ugledate lisicu velike su u okruzima Floridsdorf ili Donaustadt, u blizini bečke šume (Wienerwald) ali i u parku dvorca Schönbrunn i drugim parkovima u centru grada.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...