Life

Bečka berza slavi 250 godina

0
Bečka berza slavi 250 godina, Life.ba

Ova godina će u austrijskom finansijskom sektoru biti u znaku jubileja Bečke berze koja će proslaviti svoj 250. rođendan.

Tim povodom ove godine će redovno pozivati domaće i međunarodne ekonomske stručnjake na diskurs o inovacijama i promjenama u ekonomiji budućnosti.

Bečku berzu osnovala je Maria Terezija 1771. godine zbog čega se ona ubraja u najstarije berzanske institucije u svijetu.

Godinu jubileja otvorio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

– Marija Terezija je dovela progresivne umove u Beč, podstakla je privredni život i postavila kamen temeljac za berzu koja i danas ima značajnu ulogu. Preduzećima su sada potrebni hrabrost, sigurnost, i naravno kapital u prevazilaženju posljedica pandemije – istakao je Van der Bellen.

LIFE:  Austrija produžila lockdown do 24. januara

U početku se trgovalo obveznicama, mjenicama i devizama. Berzanski posrednici su bili zaduženi za glatko odvijanje trgovanja i dobijali su proviziju za posredovanje u poslovima. Prvo akcionarsko društvo koje se vrjednovalo na berzi 1818. godine bila je Austrijska Nacionalna banka. Od maja 1991. godine uveden je austrijski berzanski indeks ATX, a trgovanje se od uvođenja elektronskog sistema XETRA 1999. godine odvija u potpunosti digitalno. Bečka berza je u međuvremenu sklopila ugovore o saradnji sa zemljama istočne i centralne Evrope i time započela i međunarodno poslovanje.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like