LifeLife news

Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

0
Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva, Life.ba
Benjamina Karić

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na konstituirajućoj sjednici jednoglasno izabralo za gradonačelnicu Grada Sarajeva Benjaminu Karić koju je predložila Socijaldemokratska partija. Nakon bezuspješnog pokušaja da se izabere Bogić Bogićević za gradonačelnika Sarajeva, novi prijedlog SDP-a je Benjamina Karić.

Novoizabrana gradonačelnica Grada Sarajeva prihvatila je tu poziciju.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je zamjenike gradonačelnice Harisa Bašića (Narod i Pravda) iz reda bošnjačkog naroda i Anju Margetić (Naša stranka) iz reda hrvatskog naroda.

Benjamina Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva, Life.ba

Benjamina Karić

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

LIFE:  Dibek i ćuskija 150 godina čuvaju tajnu tucane kafe (VIDEO)

Karić je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prijevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc.dr. Karić se izjašnjava kao Ostali.

Doc. dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka je jednog djeteta.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like