Beograđani promovišu urbani biciklizam: Bicikl je najsavršenije prevozno sredstvo

- Advertisement -

Beograđani promovišu urbani biciklizam: Bicikl je najsavršenije prevozno sredsto

Trenutno se u Beogradu održava biciklistička vožnja koja ima za cilj da promoviše bicikl kao urbano prevozno sredstvo i da ukaže na status i položaj biciklista u saobraćaju

Na ruti od Trga Republike do Savskog jezera (Ade ciganlije), u Beogradu, se održava manifestacija “Kritična masa”, tj. biciklistička vožnja više stotina članova Udruženja građana “Ulice za bicikliste”, kojima su se pridružili i Beograđani, javlja dopisnik Anadolu Agency.

“Kritična masa” predstavlja biciklističku vožnju, koja se održava u više od 350 gradova sveta, a krenula je iz San Franciska. U Beogradu se održava već treću godinu za redom, svake poslednje subote u mesecu, u 17 časova grupa biciklista kreće sa Trga Republike.

Kako je ispričala članica Udruženja Smiljana Popov, ova akcija se zalaže za promociju urbanog biciklizma, za ravnopravan status i položaj biciklista u saobraćuju.

Beograđani promovišu urbani biciklizam: Bicikl je najsavršenije prevozno sredsto

“Biciklisti su ne samo skrajnuti, već i ugroženi u saobraćaju. Osim toga zalažemo se i za to da prosto budemo vidljiviji kao saobraćajni učesnici. Za ovo 40. jubilarno izdanje idemo na Adu Ciganliju, a ozbiljnije angažovane i aktivističke teme ostavljamo za jesen”, rekla je Popov.

PROČITAJTE JOŠ:  Promijenjeni nazivi ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita postaje Ulica Republike Srpske

Jedan od ciljeva ove vožnje, prema rečima Popov jeste i da se skrene pažnja i na bicikl kao održivi vid transporta u 21. veku.

“To je najsavršenije sredstvo prevoza, što su brojne razvijene zemlje odavno shvatile te i subvencionišu zaposlene u svojim firmama da koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Gradonačelnici evropskih metropola dolaze biciklima na posao, a ovde je bicikl i dalje percipiran kao neka vrsta ekstremnog sporta ili kao nešto što je isključivo za zaljubljenike, koji nose kacige i sportsku opremu”, ispričala je Popov i dodala da bicikl treba da postane osnovno prevozno sredstvo jer je jeftin, zdrav, ne zagađuje, a zbog njega je i raspoloženje bolje.

Vuk Spasojević iz Udruženja naveo je da postoji mnogo razloga što voli bicikli, te da je i odrastao na njemu.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarci koji su tvrdili da imaju saznanja o nestaloj djevojčici pušteni na slobodu

Beograđani promovišu urbani biciklizam: Bicikl je najsavršenije prevozno sredsto

“Jedan od razloga što volim bicikl, jeste što sam svestan svog okruženja, dok oni koji su u gradskom prevozu ili u kolima skoncentrisani su na vožnju ili neko kuckanje. Druga stvar je što sam sa biciklom mnogo brži, dokazano je da na relacijama od pet kilometara je bicikl brži od gradskog prevoza ili automobila”, ispričao je Spasojević.

Ono što trenutno u Beogradu nedostaje kako bi vožnja biciklom bila bezbedna, prema mišljenju Spasojevića,  jeste biciklistička infrastruktura, “pogotovu u starom delu grada jer ima puno ljudi koji bi vozili, ali se zbog nesigurnosti plaše “.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Godišnjica masakra u Ahmićima: Zločinci poručuju da bi sve ponovo uradili

Hiljade građana i brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine,...

Sergej Barbarez će zamijeniti Savu Miloševića?

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je odlučio ne produžiti...

Potraga u Zenici: Dječaka udario kombijem pa pobjegao

Zenička policija traga za vozačem kombija koji je danas...

Tuga: Danas će biti klanjana dženaza Amili Šehović, a njenom sinu Salihu sutra

Dženaza Amili Šehović (34), čije je tijelo zajedno s...