BiH: Djeca migranata i izbjeglica krenula u dvije osnovne škole u Sarajevu

- Advertisement -

Djeca migranata i izbjeglica danas su počela pohađati pripremnu nastavu u “Prvoj osnovnoj školi” Ilidža i Osnovnoj školi “9. maj” u Pazariću.

Kako je saopšteno iz Kantona Sarajevo (KS) nakon završetka pripremne nastave, u skladu sa procjenom školskih službi, ova djeca će biti uključena u razrednu ili predmetnu nastavu.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a poduzelo je niz aktivnosti kako bi djeca/učenici migranti pohađali osnovne škole Kantona Sarajevo.

“Sva djeca imaju jednaka prava i među njima nema i ne smije biti diskriminacije” istakla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović, te u okviru svoje posjete, organizirane ovim povodom, ovu, ali i svu ostalu djecu najsrdačnije pozdravila i poželjela im dobrodošlicu u škole KS-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon saznanja o smrti Danke: Njeni roditelji završili u Hitnoj pomoći

Dodala je i kako uključivanje djece izbjeglica i migranata u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini doprinosi prevazilaženju trauma i osigurava poštivanje njihovih osnovnih prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivnosti uključivanja djece migranata u obrazovni sistem Kantona Sarajevo realiziraju se uz podršku UNICEF-a i World Visiona. Prevoz od izbjegličkog kampa do škole i užine ovim učenicima za vrijeme nastave osigurat će Internacionalna organizacija za migracije.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Pri realizaciji navedenih aktivnosti kantonalno resorno ministarstvo imalo je podršku Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Na zahtjev Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a dvije pomenute škole su formirale stručne timove podrške za uključivanje djece migranata u obrazovni sistem, zbog činjenice da je prioritet u radu sa djecom migranata i izbjeglica pružanje psihosocijalne podrške, učenje jezika, likovne, muzičke i tjelesne aktivnosti, kako bi se ovoj djeci omogućio kvalitetan proces uključivanja i socijalizacije.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....