BiH: Jačanje domaćih proizvodnih kapaciteta za borbu protiv pandemije

- Advertisement -

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Industriji deterdženata ”Dita“ d.o.o. Tuzla na proizvodnju etilalkohola (etanola) koji će se upotrebljavati kao sirovina u svrhu proizvodnje dezinfekcionih sredstava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obzirom na novonastalu situaciju vezanu za geografsko širenje epidemije novog koronavirusa, Vlada je prepoznala potrebu poduzimanja dodatnih mjera opreza i prevencije. S tim u vezi, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog obavio je konsultacije s Industrijom deterdženata ”Dita “ d.o.o. Tuzla, a u vezi sa proizvodnjom potrebnih količina dezinfcijenasa za potrebe Tuzlanskog kantona.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac izgorio u požaru kod Busovače

Razumijevajući situaciju Dita je stavila na raspolaganje sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se tržište Tuzlanskog kantona snabdjelo dezinficijensima.

Za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava neophodna sirovina je etil-alkohol (etanol), kojeg je ”Dita” uvozila od dobavljača izvan BiH. S obzirom na nesigurnost osiguranja i dobavljanja ove sirovine, Vlada je, imajući u vidu da ”Dita” posjeduje prostor, opremu, te stručno kvalificirano osoblje koje je u stanju postupkom alkoholnog vrenja proizvoditi etil-alkohol, odlučila dati saglasnost domaćem proizvođaču, da počne sa proizvodnjom, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

Dita je Vladi dostavila i aktuelni izvod iz sudskog registra iz kojeg je vidljivo da je u okviru registrovanih djelatnosti društvo ”Dita 1977“ d.o.o. registrovana i za ovu djelatnost.

Novonastala situacija još je jednom ukazala na neophodnost razvoja domaćih proizvodnih kapaciteta, te Vlada Tuzlanskog kantona i ovim putem apeluje na sve građane da kupovinom domaćih artikala pomognu razvoj bosanskohercegovačke privrede.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...