BiH: Predstavljen Plan vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH

- Advertisement -

Cjepiva protiv COVID-19 će biti besplatna i dobrovoljna za sve građane, a provođenje samog cijepljenja bazirat će se na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijima, rečeno je prilikom predstavljanja Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, entitetu u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Medijima u petak su se obratili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva.

Naime, Vlada Federacije BiH je Plan cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, a uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prihvatila na 251. sjednici održanoj 14. januara 2021. godine.

Pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez, podsjetio je na aktivnosti u vezi s borbom protiv COVID-19, od početka prošle godine te mjerama kojima se širenje zaraze uspjelo staviti pod kontrolu, a među njima su lockdown, obaveza nošenja maski, ograničenje kretanja i mnoge druge.

Smatra da su poboljšanoj epidemiološkoj situaciji doprinijeli znanje, iskustvo, posvećenost kako zdravstvenih sektora tako i drugih sektora, ali i građana te kontinuirano provođenje mjera.

Naveo je i kako su blagovremeno predviđali potencijalne krize (vjerski praznici, godišnji odmori, početak školske godine, dolazak hladnih dana, i dr.).

Čerkez je kazao i kako je kultura higijene u BiH na visokom nivou što je, također, povezano s ovom zarazom.

”Najveći problem smo imali praktično, s preko 1.600 zaraženih, oko 6. novembra, da bi danas oko 13. januara pali na 468. To govori i da smo taj najteži val blagovremeno s dvije, tri mjere (nošenje maski, ograničenje kretanja i mogućnosti rada od kuće) u velikoj mjeri uspjeli stopirati i danas imamo stanje dosta dobro”, rekao je Čerkez.

Ukupan broj hospitaliziranih pacijenta preko 9 posto manje u odnosu na sedmicu ranije, broj pacijenata na respiratoru 38, što je pad za 19,1 posto u odnosu na sedmicu ranije. Broj smrtnih slučajeva ove sedmice pao je za 43 posto.

”To su ključni pokazatelji koji govore da je stanje pod kontrolom“, rekao je Čerkez.

Dodao je kako povremeno dolazi do određenih kršenja mjera, ali da rade na njihovom blagovremenom rješavanju.

Čerkez je kazao kako trenutno ne planiraju nikakve dodatne mjere i da je stanje zadovoljavajuće.

”Ukoliko potraje ovako stanje vidjet ćemo u narednom periodu da li će doći do promjena mjera. Međutim, u ovom trenutku mjere koje su jučer produžene na Vladi, to je prvi put nakon presude Ustavnog suda da je Vlada FBiH razmatrala mjere koje je predložio Krizni stožer Ministarstva zdravstva i da je Vlada FBiH odlučila postupiti po prijedlogu Kriznog stožera i produžiti mjere za period od 14 dana, a produženje počinje s nedjeljom”, rekao je Čerkez koji je dodao kako sve mjere ostaju iste narednih 14 dana.

PROČITAJTE JOŠ:  U sjajnoj je formi: Elvedina Muzaferija će u sutrašnjoj utrci imati najbolji startni broj u karijeri

Naveo je kako se život u BiH odvija u značajno limitiranoj mjeri, ali se privreda odvija, dok najveću štetu trpe ugostiteljstvo i turizam.

”Nadamo se da će ovo biti godina izlaska iz krize“, rekao je Čerkez koji je naveo kako su ispunjeni i svi preduslovi koji se tiču vakcinacije.

Naveo je kako za ovu godinu imaju spremno 12 plus dva miliona KM za vakcine, ukoliko država i Agencija za javne nabavke omogući direktnu nabavku, možda se krene i s direktnom nabavkom.

”Imamo osigurana sredstva za ovu godinu za vakcine“, rekao je Čerkez koji je dodao kako je BiH uplatila sva potrebna sredstva i želi se što prije krenuti s vakcinacijom.

Poručio je kako je Federacija spremna i za primjenu vakcina i nabavku dodatnih.

”To bi značilo, 800.000 je uplaćeno vakcina za COVAX, za 400.000 stanovnika, 800.0000 se također očekuje kroz joint mehanizam EU, opet za 400.000 stanovnika i ova sredstva koja imaju sigurno da će moći biti i za puno više stanovnika ukoliko se opredijelimo i za neke druge vakcine koje će do konca januara biti registrirane“, rekao je Čerkez te tom prilikom izdvojio AstraZenecu.

– Cjepiva protiv COVID-19 će biti besplatna i dobrovoljna za sve građane –

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je kako je ovo treća verzija plana za cijepljenje.

”Cilj ovog dokumenta je pružiti okvir za cijepljenje protiv COVID-19 radi očuvanja javnog zdravlja i ostvarenja optimalnog upravljanja krize COVID-19 kroz cijepljenje populacije. Cjepiva protiv COVID-19 će biti besplatna i dobrovoljna za sve građane, a provođenje samog cijepljenja bazirat će se na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijima”, rekao je Pehar.

Dodao je kako su kantonalni zavodi za javno zdravstvo upoznati s planom na sastanku održanom u decembru 2020., i tada su dobili zadaće da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja na nivou kantona te da odrede timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama.

Nakon tog sastanka počelo je sastavljanje popisa prema prioritetima i na osnovu tih popisa će se vakcinacija i organizirati.

U planu je naveden zakonski okvir na temelju kojeg je plan napravljen i definirane su uloge svih razina vlasti.

”Primarni cilj plana je smanjiti morbiditet i mortalitet koji se može dovesti u vezu s COVID-19 i smanjiti prijenos COVID-19 među građanima te na taj način očuvati funkcionalnost našeg društva”, rekao je Pehar.

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju je razmatralo i prihvatilo prijedlog prioritetnih skupina za vakcinaciju, te sam plan za cijepljenje.

ZZJZ FBIH s ovim tijelom vrlo usko sarađuje.

”Što se tiče prioritetnih skupina, treba istaći činjenicu da su to u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, odnosno osobe preko 65 godina te djelatnici koji rade u tim ustanovama, potom osobe s hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama“, rekao je Pehar.

PROČITAJTE JOŠ:  Evropski džudo kup: Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Za utorak je zakazan sastanak s predstavnicima i operativnim timovima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo na kojem će biti formiran odbor za koordinaciju, a čine ga svi kantonalni zavodi. Na tom sastanku će nastojati dogovoriti detaljnije procedure procesa vakcinacije.

Istovremeno, bit će izvršena edukacija edukatora tih operativnih timova o transportu, rukovanju cjepivom, načina na koji će ti timovi izvještavati o potrošnji mogućim neželjenim reakcijama…

– Svi kantoni će odmah dobiti broj cjepiva prema broju stanovnika i prema prioritetnim skupinama-

Mia Blažević, ispred Zavod za javno zdravstvo FBiH, kazala je kako su u planu specificirani konkretnije stvari, ko treba činiti timove, a određeno je da svaka zdravstvena ustanova treba formirati svoj tim te formirati uslove za prihvat cjepiva, te njegovo dalje provođenje.

Blažević je navela kako su se bazirali na cjepivo koje zahtijeva ultrahladni lanac s obzirom da je ovo za sve novo cjepivo koje zahtijeva takve uslove skladištenja.

”Upoznali smo ih količinama koje sadrži jedina kutija cjepiva, kao bočica te da je to cjepivo nužno iskoristiti, kada se izvadi iz ultrahladnog lanca, u roku od pet dana. Te smo ih zadužili da u roku pet dana moraju potrošiti to cjepivo te uskladiti broj timova za cijepljenje kao i  popis osoba koje će se cijepiti u skladu s količinom koju će dobiti. Cjepivo ćemo raspoređivati prema uhodanom algoritmu, u odnosu na broj stanovnika, tako da će svi kantoni odmah dobiti broj cjepiva prema broju stanovnika i prema prioritetnim skupinama”, rekla je Blažević

Predloženo je i kako provoditi cijepljenje koje ide u prvom krugu.

”Predložili smo da se cijepljenje odvija svako 10 minuta, budući da je u pitanju zarazna bolest, kako se pacijenti ne bi susretali”, rekla je Blažević.

Navela je i kako su timovi osobe koje se vakcinišu duži obavijestiti o sastojcima cjepiva, mogućim neželjenim reakcijama te da je pacijenta nakon cijepljenja potrebno nadzirati 15 minuta zbog mogućih neželjenih reakcija.

Kada je riječ o staračkim domovima, savjetovali su da se ide od sobe do sobe, što omogućuje da se u sat vremena cijepi veći broj ljudi.

“Pretpostavili smo da bi se u sat vremena moglo cijepiti 12 korisnika takvih ustanova. Objasnili smo i u planu kako se razrjeđuje cjepivo, specifičnosti Pfizer cjepiva, a dalja edukacija je planirana za utorak o korištenju cjepiva i kako se provodi na terenu“, rekla je Blažević.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Janji ispisani sramotni nacionalistički grafiti

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustaša Gradaščević objavio je na...

Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

U tuzlanskom naselju Solina došlo je do teške saobraćajne...

Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Pet osnovnih škola na području Ilidže zaprimilo je email...

Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Ispred Srednje mašinske-tehničke škole danas je došlo do incidenta...