Life

BiH: U Sarajevu preminuo Jovan Divjak

0
BiH: U Sarajevu preminuo Jovan Divjak, Life.ba
Jovan Divjak

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, preminuo je danas u Sarajevu u 84. godini, potvrđeno je iz fondacije “Obrazovanje gradi BiH”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

LIFE:  Sarajevo: Povodom smrti Jovana Divjaka na Vijećnici će biti upriličena projekcija

Osnovao je fondaciju “Obrazovanje gradi BiH” koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu, i drugima da se školuju.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like