BiH: Žena zaražena koronom smještena u bolnicu u Orašju, trenutno je dobro

- Advertisement -

Danas je potvrđen četvrti slučaj osobe oboljele od korona virusa na području bh. entiteta Federacije BiH. Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja se ove sedmice vratila iz Njemačke na područje općine Domaljevac – Šamac, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Pacijentica je hospitalizirana i izolirana u Županijskoj bolnici Orašje i njeno trenutno zdravstveno stanje je dobro”, navedeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Zdravstvene službe Županije Posavske provode mjere za sprečavanje i ograničavanje širenja infekcije, što podrazumijeva traženje kontakata oboljele pacijentice kako bi se utvrdilo ko je sve eventualno bio izložen.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac izgorio u požaru kod Busovače

Osobama koje su bile u bliskom kontaktu s pacijenticom naložena je kućna izolacija i njihovo zdravstveno stanje se kontinuirano prati.

Federalno ministarstvo zdravstva poziva sve građane koji su u proteklih 14 dana boravili u nekoj od evropskih zemalja da se ukoliko razviju simptome respiratorne bolesti (povišena temperature i kašalj) samoizoliraju u vlastitom domu te telefonski kontaktiraju nadležni kantonalni zavod za javno zdravstvo ili nadležni dom zdravlja.

Ponovo pozivaju sve osobe kojima je propisana kućna samoizolacija da se striktno pridržavaju navedene mjere u cilju zaštite svog kao i zdravlja drugih.

PROČITAJTE JOŠ:  Razoran zemljotres od 7,4 stepena pogodio Tajvan

Također, podsjećaju sve građane da se pridržavaju generalnih preporuka za stanovništvo i to da često perete ruke sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

“Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta rukama, kada kašljete i kišete, prekrijte usta i nos savijenim laktom ili maramicom – maramicu odmah bacite i operite ruke, izbjegavajte blizak kontakt sa svima koji imaju povišenu temperaturu i kašlju”, apeluju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...