Biljka spasiteljica – Kadulja

- Advertisement -

Kadulja ili žalfija je jedna od najmoćnijih ljekovitih biljaka. Njezin botanički naziv je ‘Salvia’ što dolazi od latinskog izraza ‘salvare’ (spasiti).

Snaga kadulje je u eteričnim uljima, a za liječenje se koriste cvjetovi i listovi. Ima višestruke koristi, a najviše djeluje antibakterijski, antiseptički i protugljivično. Također, preporučuje se za snižavanje povišene temperature, ublažavanje bolova, jačanje krvožilnog sustava, a stručnjaci napominju da stimulira cirkulaciju, smiruje upale, pomaže kod depresije, ublažava stres, dobra je za jetru i cijeli probavni sustav.

Opće poznata je njezina korist kod urinarnih tegoba, pa čak i kod reumatskih problema. Kadulja sadrži više od 160 različitih tipova polifenola, biljnih spojeva koji u tijelu djeluju kao antioksidansi, koji su vrlo važni u preventivnom jačanju imunog sistema.

Obiluje vitaminom K: u jednoj čajnoj kašiki je deset posto dnevnih potreba za ovim vitaminom važnim za zdravlje i gustoću kostiju. Kadulja snižava ukupni i “loš” kolesterol, a podiže razine “dobrog”.

 Tradicionalno se kadulja koristi za ublažavanje tegoba menopauze, jer neki njezini sastojci djeluju slično estrogenu. U jednom je istraživanju uzimanje suplementa kadulje tijekom osam tjedana dovelo do značajnog smanjenja pojavnosti i intenziteta valunga. Istraživanja na životinjama pokazala su da se kadulja može boriti protiv nekih tipova raka, uključujući rak usne šupljine, debelog crijeva, jetre, vrata maternice, dojke, kože i bubrega. Potiskivala je rast tumorskih stanica, ali i poticala njihovu smrt.

Kadulja se koristi svježa i sušena, najčešće kao kao čaj i ulje. Pijenje pretjerane količine čaja od kadulje (više od pet šalica na dan) može toksično djelovati. Čaj od kadulje dobro je i grgljati jer neutralizira mikrobe koji potiču stvaranje zubnog plaka i karijesa. Pomaže kod afti, problema s desnima, grlom i krajnicima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...

Fitnes savjeti za žene starije od 50 godina

Ako ste bili fizički aktivni prije 50-te, to je...

Sokovi ne smiju zamijeniti obroke

Konzumiranje soka kao zamjene za obrok može biti loše...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...

Slatki krompir i njega kože

Beta karoten je nutrijent koji se nalazi u biljkama....