Life

BioNTech i Pfizer zatražili odobrenje vakcine protiv koronavirusa

0
BioNTech i Pfizer zatražili odobrenje vakcine protiv koronavirusa, Life.ba
Ilustracija

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njen američki partner Pfizer saopštili su danas da su predali zahtjev za uslovno odobrenje njihove vakcine protiv koronavirusa Evropskoj agenciji za lijekove (EMA), javlja Anadolu Agency (AA).

Zahtjev koji su predali u ponedjeljak dolazi kao završni dio procesa koji je započet sa agencijom 6. oktobra, a dan nakon što je rivalska kompanija Moderna saopštila da je tražila od američkih i evropskih regulatora da dozvole hitnu upotrebu njene vakcine protiv COVID-19.

BioNTech je naveo da bi njihova vakcina, trenutno pod nazivom BNT162b2, ukoliko bude odobrena, mogla da bude u upotrebi u Evropi do kraja ove godine.

Kompanije su prošlog mjeseca saopštile da su klinička ispitivanja u kojima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi pokazala da je efikasnost vakcine 95 odsto, dok je stopa uspješnosti kod posebno ranjivih grupa starijih građana viša od 94 odsto.

BioNTech i Pfizer su već predali zahtjev za hitno odobrenje američkoj Upravi za hranu i lijekove i britanskom regulatoru MHRA, kao i drugim zemljama, poput Australije, Kanade i Japana.

“Znali smo od početka ovog putovanja da pacijenti čekaju i mi smo spremni da pošaljemo doze COVID-19 vakcina čim nam potencijalno odobrenje dopusti”, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

LIFE:  Predivna noć u Centru za kulturu Mostar uz zvuke sevdaha i klasike

Ministarka nauke Njemačke Anja Karliczek rekla je danas da isti bezbjednosni standardi važe za odobrenje vakcina protiv koronavirusa kao i za druge lijekove, kao i da bi to moglo bilo ključno za postizanje što šireg javnog prihvatanja imunizacije protiv COVID-19.

Ona je novinarima u Berlinu rekla da će EMA 11. decembra raspravljati o ovom zahtjevu kompanija BioNTech i Pfizer.

Kako je dodala, vakcina bi bila na dobrovoljnoj bazi, a vlasti će snažno raditi na tome da informišu javnost o mogućim nuspojavama, kao što su glavobolja, bol ili temperatura.

Marylyn Addo, doktor u UKE bolnici u Hamburgu, koja je uključena u ispitivanja za vakcinu, rekao je da je brži razvoj vakcine rezultat ogromnih napora naučnika, ranog finansiranja i iskustva stečenih tokom razvoja prethodnih vakcina.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like