Bivše kino Imperijal u Sarajevu pod novim imenom – Brew Imperial Society (BIS)

- Advertisement -

Nakon više od deset godina od posljednje projekcije, bivše kino Imperijal u Sarajevu sutra će ponovo otvoriti vrata pod novim nazivom Brew Imperial Society  (BIS).

Riječ je o klupsko-kulturnom prostoru koji će biti otvoren za različite javne događaje. Orhan Galičić iz The Brew Co je kazao da je BIS nastao na temeljima kultnog mjesta prijestolnice Bosne i Hercegovine, te da će donijeti osvježenje u gastronomskoj, kulturno-zabavnoj, ali i obrazovnoj sceni kroz različite sadržaje.

– Sutra zvanično otvaramo vrata, odnosno to je neki “soft opening”. Pred nama je novi početak i trebat ćemo sigurno vremena da se uhodamo. Potrudit ćemo se da prostor bude multifunkcionalan, prvenstveno da mladi imaju prednost da pokažu ono u čemu su dobri, a imat ćemo i ugostiteljsku ponudu. Pošto smo mi prva kraft mikropivara u Sarajevu potenciramo pivo, ali tu su i sokovi, topli napitci, hrana i drugo – izjavio je Galičić.

PROČITAJTE JOŠ:  Državljanin Hrvatske poginuo u Derventi

Cijeli projkat ima veliku podršku, pogotovo mladih ljudi preko društvenih mreža, kao i od gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake koji je danas obišao dvoranu bivšeg kina Imperijal gdje se još obavljaju radovi i užurbane pripreme pred sutrašnje otvaranje.

– Drago mi je da se obnavlja ovo kultno sarajevsko mjesto i da dobija novi oblik s različitim sadržajima. Iz pozicije Grada Sarajeva nama je to jako važno jer se na ovaj način obogaćuje ponuda građanima Sarajava, ali i svim turistima koji u sve većem broju dolaze u naš grad – izjavio je Skaka.  

Grad Sarajevo će se potruditi da neke od svojih sadržaja prebaci na ovu lokaciju u nastojanju da se dodatno obogati ovaj prostor, kazao je Skaka iskazujućiu podršku mladom timu koji stoji iza ovog projketa.

PROČITAJTE JOŠ:  Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ je podsjetio da je 1915. ovdje prikazan prvi film pod nazivom „Stradanje Pompeja“, te da je Napretkova palača sagrađena 1913. i da je to prva secesija u BiH.

 – Drago mi je da se konačno obnavlja ovaj prostor jer je velika šteta da stoji prazan i neiskorišten. Ovo je jedno od najvažnijh mjesta u gradu na atraktivnoj lokaciji i prostor će dobiti nove sadržaje, muzički, kulturni i drugo. Želim da ovo bude što kvalitetenije mjesto za susret ljudi, a Napredak će također neke svoje programe realizirati u ovom prostoru – kazao je Topić.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...