Oproštaj od Bore Todorovića: Bio je dio prve “inžinjerijske jedinice” koja gradi mostove između zaraćenih naroda

- Advertisement -

Uz prisustvo članova porodice, prijatelja i kolega u Ateljeu 212 održana je komemoracija jugoslovenskom i srbijanskom glumcu Borivoju Bori Todoroviću. Na oproštaju od velikog pozorišnog i filmskog glumca, Bore Todorovića, koji je u 85. godini umro u ponedjeljak, njegove kolege i prijatelju su mu odale počast i podsjetile ne njegove životne vrijednosti.

Nakon minute šutnje, u prepunoj sali matičnog pozorišta legendarnog glumca gdje su sjedjeli poznavaoci i poštovaoci lika i djela umjetnika kakav je bio Bora Todorović glumci, reditelji, scenaristi su dali osvrt na njegove ljudske osobine i glumački dar.

Glumac Branislav Lečić koji je zajedno sa Borom glumio u filmu “Profesionalac” je, istakavši da ne vjeruje u smrt kao strašnu, rekao da vjeruje da je Bora otišao u bolju nebesku podjelu uloga gdje se igraju bolji nebeski komadi.

“Kao glumac je bio veliki majstor, a kao čovek je imao jednu tanku membranu. Bio je čovek koji je bio tako posvećen poslu da je to zapanjujuće”, rekao je Lečić, istakavši da je, zajedno s rediteljem Dušanom Kovačevićem, kada su radili film “Profesionalac” vidio kako je uvijek sa nekoliko opcija bio spreman riješiti scenu.

Istakao je da je Bori sve što je radio nikako nije išlo iz glume već iz njegove duboke spoznaje života koji je volio i cijenio.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

“To je taj trenutak da li lažeš ili govoriš istinu. Iz te veštine koja je zaista neviđena i retka, on spada u grupu zaista izuzetnih glumaca”, ocijenio je Lečić i dodao da takvi ljudi liječe i vraćaju životu i radu.

Istakao je da je “Bora Todorović znao da je gluma samo izraz životnog kapaciteta i životnog promišljenja onog što se sad, ovog trenutka dešava, a ti si samo predstavnik naroda”.

“Zato je pravio tako upečatljive uloge koje su nas dirale, koje i dan danas jesu inspiracije i biće. On je uvek bio inspiracija”, zaključio je Branislav Lečić.

Glumica Branka Petrić je za Boru rekla da je bio gospodar duša publike i njihovih emocija, gospodario njima kao i sobom i vraćao se sa scene džepova punih aplauza.

Ukazala je da je Bora znao u vezi svega da prokomentariše šta nam se dešavalo, i ko nam se dešavao, u zadnjih 20 godina.

Njegovo gostovanje u Zagrebu 2002. godine, zajedno sa Milenom Dravić, pokazalo je, podvukla je ona, da su “umjetnici prva inžinjerska jedinica koja gradi mostove između zaraćenih naroda”.

PROČITAJTE JOŠ:  Blažić slao jezive poruke: Idem da pravim masakr

“Sjećanje na tebe, Boro, polako postaje stanovnik nezaborava”, navela je Branka Petrić.

Predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije Vojislav Brajović rekao je da su od njega kao klinci učili kako se živi, šta je u modi, kako se sa mjerom pije, kako se udvara, kako se ne glumi gluma.

“Dosta smo od njega naučili-pokrali, ali to sa glumom ne. On je tu bio prosto neponovljiv, to se nije moglo imitirati”, rekao je Brajović.

Rekavši da je omanuo samo kada je umro, izrecitovao je stihove Mike Antića “Ako ti jave da sam umro…”

Na komemoraciji je govorio reditelj Dušan Kovačević, istakavši da je Bora Todorović u karijeri često igrao upravo uloge uhvaćenih dječaka pred streljačkim strojem, što mu se i stvarno desilo tokom Drugog svjetskog rata u Beogradu.

“Šarmom i osmehom, neobičnom pričom, pokušava i uglavnom je uspevao da se spase”, naveo je Kovačević.

Na komemoraciji su bili njegova sestra Mira Stupica, sin Srđan Žika Todorović i ostali članovi porodice. Među prisutnima je bio veliki broj kolega glumaca svih generacije iz Srbije i regiona.

Bora Todorović je danas kremiran na Novom groblju u Beogradu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...