Bosanka na Capitol Hillu

- Advertisement -

Apsolventica Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) Mirela Turkić otputovala je jutros u Washington kako bi u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, na Capitol Hillu, obavila tromjesečnu praksu.

Ova dvadesetdvogodišnja studentica iz Gračanice, apsolventica međunarodnog prava i diplomatije na AUBiH, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija nije krila oduševljenje prilikom koja joj se ukazala.

„Praksa na Capitol Hillu je ostvarenje mojih snova i veoma sam uzbuđena zbog toga. Radujem se tom nezaboravnom iskustvu jer ću se nalaziti među ljudima koji kreiraju svjetsku politiku i čiji utjecaj nije samo na obične ljude u Americi, već je dalekosežan. Taj utjecaj osjetimo čak i mi ovdje u Bosni i Hercegovini“, kazala je Turkić.

Ona će na Capitol Hillu imati priliku da radi sa članovima Kongresa i da stekne znanje o zakonodavnim procesima. Turkić je istakla kako je počastvovana što, kao prva od studenata koja ide na Capitol Hill, ima priliku da predstavlja Američki univerzitet u BiH i državu Bosnu i Hercegovinu.

PROČITAJTE JOŠ:  Tijelo malene Danke Ilić još nije nađeno: U pritvoru preminuo brat jednog od osumnjičenih za ubistvo

„Praksa se prilagođava studentu, njegovim očekivanjima i sposobnostima. ja ću biti okružena kongresmenima, ljudima koji rade na kreiranju američke politike. Moći ću da učim od njih i da se razvijam kao mladi profesionalac. Oni će, kroz moj rad, procijeniti moje afinitete i ponuditi mi mjesto koje budem zaslužila“, istakla je Turkić.

Mogućnost da ostane u Sjedinjenim Američkim Državama nakon prakse postoje, ali Mirela kaže da ona nema takvih težnji, te da je njena želja da se vrati u BiH. Poručila je kako želi završiti dodiplomski studij, nastaviti svoje akademsko razvijanje na AUBiH, a nakon magistriranja želi raditi u svojoj zemlji i nastojati da pomogne u njenom razvoju.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Prnjavoru: Preminuo 17-godišnjak David Petrović

„Praksa na Capitol Hillu nije nešto što samo izgleda lijepo u rezimeu. To je nešto što ostavi dubok trag u vašem profesionalnom razvoju. Moj cilj je da naporno radim i naučim više o onome u čemu vidim sebe“, naglasila je ova uspješna Bosanka, u razgovoru za agenciju Anadolija, i zaključila kako je uvjerena da će tokom prakse na Capitol Hillu ispuniti i svoja i tuđa očekivanja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...