Bosanskohercegovački ljekar Adnan Zubčević dobitnik Centennial Joan Shaw Herman nagrade

- Advertisement -

Bosanskohercegovački ljekar Adnan Zubčević dobitnik je Centennial Joan Shaw Herman nagrade za 2022. godinu za izuzetan doprinos zajednici i pomoć drugima koja će mu zvanično biti uručena u aprilu na 100 rođendan Concord Academy (CA), škole smještene u istoimenom gradu u Massachusettsu gdje je počela američka revolucija za oslobađanje od engleske kolonijalne vlasti.

Nagrada je osnovana 1976. godine i dodjeljuje se svake godine članu CA zajednice, a Zubčević je izabran za dobitnika nagrade među hiljadu drugih kandidata.

Posvetivši više od 25 godina zagovaranju prava imigranata i izbjeglica te brige za njihovo mentalno zdravlje, Zubčević je vodio programe na Međunarodnom institutu u Bostonu, oformio zdravstveni program za izbjeglice i imigranate u Općoj bolnici u Massachusettsu (MGH) i osnovao Bosanskohercegovački centar za razvoj resursa (BCCRD) u Lynnu, Massachusetts.

Također je obavljao dužnost u Savjetodavnom vijeću guvernera Massachusettsa za izbjeglice i imigrante i državnom Multikulturalnom savjetodavnom odboru za mentalno zdravlje izbjeglica i imigranata.

Zubčević je nekoliko godina predsjedavao Koalicijom za međusobnu pomoć Massachusettsa (MAA Coalition) i predstavljao program na raznim državnim, nacionalnim i međunarodnim konferencijama i sastancima koji se bave mentalnim zdravljem i socijalnim potrebama novopridošlih grupa i izbjeglica u Sjedinjene Države.

U razgovoru za Fenu Zubčević se prisjetio kako je pred okončanje rata u Bosni i Hercegovini odlučio otići prvo u Split, a potom i u Sjedinjene Američke Države gdje je sedamdesetih godina prošlog stoljeća pohađao tu prestižnu školu kao dobitnik stipendije iz Sarajeva. U njegovoj generaciji bila je i Caroline Kennedy, kćerka ubijenog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Johna F. Kennedyja.

PROČITAJTE JOŠ:  Sa tržišta BiH povučene čokoladice "Milka Oreo" zbog plastike u njima

Kaže da je tokom rata radio na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu gdje je na Klinici za neuorpsihijatriju obavio specijalistički staž, ali i u ordinaciji koju je napravio u sarajevskom neboderu ‘Treska’ kako bi pomogao onima koji nisu mogli doći do bolnice i služila je građanima iz okolnih kvartova, kao i jedinici koja je bila tu smještena.

Kada je došao u SAD, sa suprugom i kćerkom nakon što su bili razdvojeni dvije godine, naišao je na veliku pomoć Amerikanaca, a potom je počeo raditi u Bostonu za International Institute of Boston odakle su se i počeli razvijati njegovi psiho-socijalni programi za izbjeglice iz cijelog svijeta uključujući i one iz Bosne i Hercegovine.

Taj program je obuhvatio tri savezne države – Massachusetts, New Hampshire i Vermont, a u okviru njih procjenjivala se sposobnost izbjeglica budući da su brojni građani bili već traumatizirani. Većina nije znala jezik te je ostvarena saradnja s bolnicama i školama kako bi im se pomoglo u asimilaciji u američko društvo.

PROČITAJTE JOŠ:  Čovjek bagerom prekopao stećke i srednjovjekovnu crkvu - tražio zakopano blago?

Napravili su nacionalni model za poboljšanje mentalnog zdravlja izbjeglica iz BiH koji su naknadno korišteni i na drugim zajednicama koje su kao izbjeglice dolazile u Sjedinjene Američke Države, ali druge grupe društva. Tokom radnog vijeka susreo se s više od 5.000 ljudi u potrebi.

– Projekat koji sam napravio oformio je timove koji su odlazili u kućne posjete kako bi se vidjelo šta porodicama nedostaje i u medicinskom i bilo kojem drugom smislu. Tražili smo profesionalce koji su pomagali djeci u školi i angažirali ih u vannastavne aktivnosti – ispričao je Zubčević.

Njegov rad uključivao je saradnju sa praktično svim bolnicama u Bostonu, univerzitetima – Harvard, Tufts, Salem State i drugima te programme Harvard Program in Refugee trauma, PACT, New England school of psychology i mnoge druge.

Kaže da mu je činjenica da je dobitnik ove nagrade vrlo važna jer je nagrada za oblast pružanja pomoći ljudima što mu pričinjava veliko zadovoljstvo, iako priznaje da mu je bilo iznenađenje što su njega izabrali za dobitnika nagrade koju dodjeljuje deveta najprestižnija škola u SAD-u.

Jedna od dobitnica ove nagrade u prošlosti je jordanska kraljica Noor koja je prije Zubčevića pohađala tu prestižnu školu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...