Bosnalijek: Snabdijevanje tržišta BiH prioritet, neophodno osigurati nesmetan transport repromaterijala

- Advertisement -

Zbog novonastale situacije uslovljene pandemijom koronavirusa COVID-19, želimo obavijestiti javnost kako Bosnalijek d.d. Sarajevo radi punim kapacitetom, te da njegovi radnici čine sve što je u njihovoj moći da osiguraju nesmetano snabdijevanje tržišta u Bosni i Hercegovini, saopćili su danas iz Bosnalijeka.

“Bosnalijek, kao lider u proizvodnji lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda, svjestan je svoje pozicije i značaja za građane i zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini. Stoga ćemo daljnje poslovanje maksimalno prilagoditi potrebama domaćeg tržišta i dati puni doprinos očuvanju zdravlja naših građana. Želimo istaknuti, kako je zbog povećane potražnje pokrenuta i dodatna proizvodnja dezinfekcionih sredstava, te da Bosnalijek isporučuje znatno veće količine ovih proizvoda na tržište, nego je to bio slučaj prije pojave koronavirusa COVID-19. Želimo naglasiti kako je nužan preduslov za nastavak proizvodnje osiguravanje nesmetanog snabdijevanja neophodnim sirovinama, a napominjemo da se značajan dio repromaterijala ne proizvodi u Bosni i Hercegovini i mora se uvoziti. Stoga pozivamo sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, da u saradnji sa vlastima drugih država, hitno reaguju kako bi se osigurao nesmetan transport naših roba, naročito različitih vrsta repromaterijala. Zahvaljujemo se ovim putem svim državnim insitucijama na brzoj reakciji i pomoći u prevazilaženju ovog problema, navodi se u saopćenju.

PROČITAJTE JOŠ:  Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

Također, kažu, žele uputiti apel vlastima u Bosni i Hercegovini, kao i maloprodajnim objektima u kojim se prodaju proizvodi za dezinfekciju, da donesu mjere kojim će se ograničiti količina koju jedan pojedinac može kupiti, a kako bi ovi proizvodi mogli doći do što većeg broja građana.

“Bosnalijek nema svoju maloprodajnu mrežu i svi naši proizvodi distribuiraju se putem apoteka i drugih maloprodajnih lanaca. Svjesni smo da mnogi građani ne uspijevaju kupiti dezinficijense, i to je velikim dijelom posljedica neracionalne kupovine. Uprava Bosnalijeka kontinuirano prati sve preporuke i naredbe nadležnih tijela i provodi sve mjere zaštite svojih radnika. Cilj nam je osigurati nesmetan proces proizvodnje na način da se našim radnicima pruži maksimalna zaštita, a da se istovremeno omogući nesmetan rad, kako bi zadovoljili sve potrebe zdravstvenih institucija i građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Bosnalijeka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...