Bregu: Regionu treba zajedničko tržište i sloboda kretanja

- Advertisement -

Region nije savršen, ali želimo da izvučemo najbolje iz ne baš tako dobre situacije. Kao prvi korak, Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je ponosno što omogućava postizanje sveobuhvatnog regionalnog sporazuma o kretanju sa ličnom kartom – rekla je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, koji je održan danas putem interneta.

Razgovarano je o temi omogućavanja kretanja sa ličnom kartom u regionu zapadnog Balkana.

Bregu je istaknula kako komercijalni i trgovinski odnosi u regionu ne mogu više ostati ovakvi kakvi jesu.

– Trebamo imati zajedničko tržište, privrednici se trebaju slobodno kretati, granice trebaju biti otvorene 24 časa dnevno, svih sedam dana u sedmici, potrebne su nam digitalne usluge u službi ljudi, potrebne su nam inovacije – kazala je.

Dodala je kako bez slobode kretanja nema zajedničkog tržišta.

– Ne možemo potaknuti trgovinu ako ne otklonimo prepreke i ne osiguramo slobodu kretanja privrednika, vozača i građana – potcrtala je Bregu.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac izgorio u požaru kod Busovače

Navela je kako je šest ekonomija zapadnog Balkana pokazalo da mogu prevazići političku retoriku te da su zeleni koridori su dobar primjer toga.

– Sloboda kretanja, međutim, zaslužuje veće zalaganje od reaktivnih i ad- hoc rješenja. Kao prvi i najosnovniji korak moramo omogućiti građanima da putuju sa ličnom kartom. Odlučni smo da se to ostvari kao jedan od glavnih rezultata novog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za period 2021-2024. i neumorno radimo da u tome uspijemo i da dokument potvrde lideri na samitu u Sofiji u novembru – poručila je  Bregu.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa pod nazivom „Nacionalna, prekogranična i sigurnost ljudi u vrijeme pandemije: strategija, koordinacija i sinergija između Evropske unije i zapadnog Balkana“, koji su organizovale Bugarska i Sjeverna Makedonija kao predsjedavajuće Berlinskim procesom u 2020. godini naslanja se na potvrđenu opredjeljenost lidera sa zapadnog Balkana da unaprijede regionalnu saradnju kako bi se postigli konkretni rezultati za sve građane regiona.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održana vježba povodom Dana policije, učestvovale specijalne jedinice

Diskusiju o „Omogućavanju kretanja sa ličnom kartom u regionu zapadnog Balkana“, kojom je predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makenodije Oliver Spasovski, vodili su generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju i ministri unutrašnjih poslova šest ekonomija zapadnog Balkana.

Zajedničko regionalno tržište je program u regionalnom vlasništvu, koji podržava Evropska komisija, a koji je usmjeren na povezivanje ekonomija zapadnog Balkana kroz slobodu kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala, regionalni digitalni, industrijski, investicioni i inovacioni prostor, i zeleni program.

Vijeće za regionalnu saradnju je, zajedno sa Evropskom unijom, vladama iz regiona, CEFTA-om i partnerima u naprednoj fazi pripreme ovog dokumenta i radi na sačinjavanju akcionog plana za koji se očekuje da bude potvrđen na samitu zapadnog Balkana u Sofiji početkom novembra, saopćeno je RCC-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...