“Brojač obećanja“ na konačnoj destinaciji, u Sarajevu

- Advertisement -

Nakon Banja Luke, Bijeljine, Tuzle i Mostara, “brojač obećanja”, na svom proputovanju kroz BiH, stigao je na svoju konačnu destinaciju, u bh. prijestolnicu. U okviru kampanje ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, brojač je postavljen danas u BBI Centru, a svi građani i građanke pozvani su da, u naredna tri dana, pritiskom na taster daju svoj glas za sprječavanje nasilja.

Cilj kampanje, koju pod sloganom Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini sprovodi UN Women, u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske, je podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja u našem društvu. Naime, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine iskusila je neki oblik nasilja. Istraživanja pokazuju da su izvršioci nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi porodice, te da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji oblik nasilja.

Izradom specijalnog „brojača obećanja“, koji tokom 16 dana aktivizma simbolično prikuplja obećanja građana i građanki za isključenje nasilja, poslana je poruka kako svako od nas ima ulogu da vidi, prepozna i reaguje na nasilje te sudjeluje u stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve.

PROČITAJTE JOŠ:  Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

sloboda, Iskljucimo nasilje

„Prikupili smo do sada skoro 10 000 glasova za isključenje nasilja, u četiri bh. grada u kojima je brojač bio postavljen. Kampanja je počela u Banja Luci, nastavila se potom u Bijeljini, Tuzli i Mostaru, a završavamo je u Sarajevu, gdje ćemo na konferenciji za medije, 10. decembra, otkriti i konačan broj glasova, ali i rezimirati sve rezultate ovogodišnje kampanje. U prethodnim danima, brojač je mnoge podsjetio da je svaki glas bitan u promjeni ukupne percepcije javnosti kada je riječ o rodno zasnovanom nasilju. Ovim putem pozivam sve građane i građanke Sarajeva da posjete BBI Centar i pritisnu taster na brojaču, daju svoje obećanje i tako podrže kampanju“, izjavila je Aleksandra Kuljanin, službenica za komunikacije UN Women ureda u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

“Brojač obećanja” bit će postavljen u BBI Centru do 9. decembra, a glasati se može od 10 – 20 sati.

sarajevo FK, iskljucimo nasilje

Podsjećamo, u okviru kampanje, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, održane su i brojne edukativne aktivnosti. U 16 dana aktivizma, kroz saradnju sa Nogometnim savezom BiH, uključili su se timovi i navijači fudbalske Premijer lige BiH te su tokom održavanja utakmica 18. kola sa terena i tribina poručili: Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama. Kampanju su podržali i muškarci iz javnog života BiH; bokser Damir Beljo, fudbaler Miroslav Stevanović, pjevač Halid Bešlić, novinar Ognjen Blagojević, komičar Filip Andronik i glumac Velimir Blanić, koji su putem video poruka pozvali na isključenje nasilja.

Svi oni koji nemaju priliku dati svoje obećanje protiv nasilja putem brojača, mogu to učiniti putem web stranice www.iskljucimonasilje.ba

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...