Brtan: Međunarodni natjecateljski skokovi s vodopada promoviraju ljepote Jajca

- Advertisement -

Očekujemo da će više od 20 skakača nastupiti na ovogodišnjim ‘Skokovima s vodopada’. Skokovi s vodopada u Jajcu jedni su od najatraktivnijih u Europi i svakom profesionalnom skakaču izazov je natjecati se u ovakvom ambijentu  – rekao je za Fenu Anto Brtan, direktor „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ govoreći o predstojećim Međunarodnim natjecateljskim skokovima s vodopada u Jajcu.

Ove godine, kazao je Brtan, nastupit će natjecatelji iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore. U  toku su i  pregovori s poznatom skakačicom iz SAD-a Laurom Rouse, te se u Agenciji nadaju a će i ona sudjelovati u natjecanju. Ovogodišnji 5. po redu međunarodni natjecateljski ‘Skokovi s vodopada’ održati će se 17. augusta.

-Skokovi s visina (High Diving ) predstavljaju ekstremnu sportsku disciplinu. Sigurnost skakača nam predstavlja glavni uvjet za održavanje samog događaja, a upravo zbog toga smo otkazali prošlogodišnje skokove. Dubina vode i skakaonica moraju zadovoljavati potrebne kriterije da bi se moglo pristupiti samom natjecanju – istako je Brtan govoreći o mjerama sigurnosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Tri osobe povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Travnika

Također naglašava direktor Agencije na samom događaju angažiraju se ronioci i spasilačka služba koji prate skakača nakon doskoka u vodu, kako bi ga u slučaju nezgode predali osoblju Hitne pomoći koja je na licu mjesta.

-Skokovi s vodopada znatno su opasniji od većine drugih skakaonica, posebno bazenskih. Stoga svaki natjecatelj potpisuje izjavu da sudjeluje u natjecanju na vlastitu odgovornost, svi moraju proći liječnički pregled, a po potrebi i alkotestiranje. Organizator ima pravo uskratiti skakaču nastup ukoliko procijeni da nije dovoljno siguran, iskusan ili spreman. Pored osiguranja skakača, brinemo se i za osiguranje publike – kazao je direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: U pucnjavi ispred kafića ranjen muškarac, privedene dvije osobe

Govoreći o ulozi koju ‘Skokovi s Plivskog vodopada’,  koji je jedan od dvanaest najljepših na svijetu, imaju za razvoj turizma i promociju Jajca, Brtan je podvukao da zahvaljujući Međunarodnim skokovima s vodopada, svake godine slike iznimnih prirodnih i kulturnih ljepota Jajca odu u svijet.

-Vijest o prvim skokovima s vodopada prenijelo je više od 140 domaćih i stranih medija, od Čikaga (SAD) u večernjem dnevniku do Australije u dnevnim novostima. Na ovaj način Jajce je doživjelo izuzetnu promociju na regionalnom i međunarodnom nivou. O značaju i jedinstvenosti ovog događaja govori i činjenica da je 2016. godine na ‘Skokovima s vodopada’ skakao i Kolumbijac Orlando Duque, deveterostruki svjetski prvak u skokovima s visina. Video koji je za te potrebe napravio tim Red Bulla pregledalo je gotovo 50 miliona osoba – istakao je Brtan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...