Čerkez: Mjera potpune karantene nema smisla u ovom trenutku

- Advertisement -

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na konferenciji za medije rekao je kako je u Federaciji BiH danas do 16 časova potvrđeno 289 pozitivnih slučajeva na koronavirus, a tokom dana 41, javlja Anadolu Agency (AA).

Čerkez je rekao kako je došlo do promjena u vezi s naredbom zabrane kretanja za maloljetnike i osobe starije od 65 godina.

”Vi ste vjerovatno posredstvom medija čuli da je došlo do određenih promjena u režimu kretanja osoba preko 65 godina. Mislim da je važno podsjetiti sve naše sugrađane da se pridržavamo mjera lične zaštite, posebno bih naglasio u kontekstu narednih pet dana kada je omogućeno kretanje osobama od 65 godina do 12 časova ujutru“, rekao je Čerkez.

Zamolio je ostale građane da pokušaju izbjeći kretanje u tom periodu, pogotovo na onim mjestima gdje se podižu penzije, ali i u poštama, uredima ili trgovinama.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija našla naoružane mladiće u šumi kod Zavidovića

”Dosta smo mjera donijeli, mjere daju određene rezultate, ali da bi i dalje ostali u ovakvom toku, jako je bitno da poštujemo mjere individualne zaštite, posebno u ovom trenutku kada stariji sugrađani mogu da obave svoje obaveze”, rekao je Čerkez.

Čerkez je na pitanja medija da li su medicinski radnici u zdravstvenim ustanovama u FBiH adekvatno opremljeni te u vezi sa slučajem Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS-a, kazao kako se BiH kao i cijeli svijet nalazi u kriznoj situaciji te da je veoma bitno da je zdravstveni sistem na udaru unutar borbe protiv koronavirusa

”Ono što imaju probleme sve svjetske zdravstvene ustanove jeste upravo kako spriječiti da koronavirus ne uđe u zdravstvene ustanove i s tim ciljem i mi poduzimamo mjere”, rekao je Čerkez.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Dodao je kako svi trebamo biti svjesni da je bolnica mjesto interakcije i da je takva mjesta veoma teško kontrolisati.

Odgovarajući na pitanja šta bi značila mjera uvođenja potpune karantene, Čerkez je rekao kako kako bi to bila krajnja mjera te prate situaciju.

“Ta mjera apsolutno nema smisla u ovom trenutku. Naravno, ona će imati smisla ako vidimo da ulazimo u neke scenarije koje ne bismo željeli, ali u ovom trenutku svakako ne”, rekao je Čerkez koji je pozvao građane da se, iako predstoje dani vikenda , suzdrže od interakcije i druženja, već da se pridržavaju propisanih mjera kako ne bi ugrozili svoje zdravlje niti zdravlje ljudi iz svoje okoline.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...