Čerkez: Mjera zaštite i dalje se pridržavati, u FBiH raste broj oporavljenih od koronavirusa

- Advertisement -

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, danas je kazao da raduje činjenica da broj oporavljenih od koronavirusa u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, konstantno raste, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ono što nas raduje je da imamo samo 14 osoba pozitivnih i da broj oporavljenih raste, 22 u protekla 24 sata, što znači da imamo značajno veći broj oporavljenih u odnosu na zaražene. Generalno, rast oporavljenih od 263 nas nekako čini zadovoljnima“, kazao je Čerkez.

On je izrazio zahvalnost građanima koji poštuju mjere, napominjući da uspjeh sigurno zavisi od poštivanja mjera.

“Mjere su ublažene u proteklom periodu tako da imamo tri puta nedjeljno izlazak mlađih od 18 i osoba starijih od 65 godina. Jako je bitno da ostanemo u percepciji da ovo nije kraj, nego ublažavanje mjera koje treba da i dalje daju rezultate. Ključno je da se pridržavamo mjera osobne zaštite, i ono što preporučujemo su maska i distanca, pranje ruku i, naravno, nošenje rukavica. Ako ispoštujemo taj trend, da se svi zajedno držimo osobnih mjera, ja mislim da bismo u narednom periodu mogli nastaviti sa ublažavanjem određenih mjera“, rekao je Čerkez.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija našla naoružane mladiće u šumi kod Zavidovića

Istakao je kako već razmatraju i prave određene standarde mjera koje bi bile ublažavane na 14 dana.

“Tako bi epidemiološki mogli kontrolisati svaki ciklus i procijeniti da li prethodne mjere daju rezultat. Zato apelujemo na mjere osobne zaštite, jer bismo željeli da idemo dalje sa ublažavanjem mjera. Ne bi željeli ni jednog trenutka da odlažemo neku narednu mjeru zbog nepridržavanja, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije. Sigurni smo da, ako svi to budemo radili, neće biti problema“, kazao je Čerkez.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Na pitanje o određenim tvrdnjama da je koronavirus oslabio, istakao je da iz Ministarstva zdravstva to nikada nisu rekli.

“Nikada to još nismo kazali niti smatramo da je virus oslabio, nego smatramo da su mjere koje smo donijeli dale puni efekat i da imamo jednu stabilnost kada govorimo o broju novooboljelih i broju oporavljenih koji konstantno raste“, rekao je Čerkez.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...